Video Speriați de contraofensivă, rușii construiesc cele mai mari linii defensive văzute pe planetă. Experții spun că sunt ineficiente

Data actualizării: Data publicării:
transee vazute din satelit

În timp ce Ucraina se pregătește de contraofensivă, imaginile din satelit arată cum Rusia își întărește liniile de apărare cu șanțuri antitanc, dinți de dragon și tranșee. O analiză realizată de Wall Street Journal examinează cu ce s-ar putea confrunta trupele ucrainene.

Acesta este satul ucrainean Nijnîi Sirohozi, din regiunea ocupată Herson, în octombrie 2022 și în martie 2023. Noile linii din câmp reprezintă rânduri de fortificații rusești, pregătite pentru contraofensiva ucraineană. În timp ce Kievul își antrena trupele să folosească arme occidentale, Rusia construia unele dintre cele mai extinse linii defensive văzute pe planetă în ultimele decenii. Sau, cel puțin, așa spun serviciile occidentale de informații.

Dar analiștii militari sunt sceptici în privința eficienței acestor linii de apărare. Experți care au analizat imaginile din satelit sau filmări publicate pe site-uri rusești încearcă să-și dea seama ce ar putea să însemne pregătirile Rusiei pentru operațiunile ucrainene.

De la începutul invaziei, Rusia a săpat șanțuri de-a lungul întregii frontiere comune, sute de kilometri, și chiar pe propriul teritoriu. Mare parte din aceste lucrări sunt concentrate pe teritoriul regiunilor Herson și Zaporojie, potrivit datelor colectate de sateliți.

Serviciile britanice susțin că rușii au construit 120 km de fortificații doar în Zaporojie.

Este un indiciu că în aceste regiuni se așteaptă Rusia să fie atacată de ucraineni, iar mulți analiști occidentali sunt de acord că ar putea fi într-adevăr țintele principale ale contraofensivei.

Dar ce a construit Rusia? Prima linie de apărare, ce apare în multe imagini din satelit, este un șanț antitanc. Un obstacol menit să fie prea lat pentru a putea fi trecut de tancuri, iar astfel ar fi limitate mișcările și manevrele, iar forțele inamice ar fi ghidate către o zonă care le-ar face mai vulnerabile.

Următoarea linie: șiruri de blocuri de ciment cunoscute drept dinți de dragon, formează o barieră în teorie dificil de trecut pentru mașinile grele.

A treia linie este o tranșee, cea mai comună formă de fortificație. Și, de asemenea, cel mai ușor de construit.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri