Temerile legate de pandemia COVID au dus la scăderea numărului de naşteri în Europa. România, printre țările cele mai afectate (studiu)

Data publicării:
Femeie însărcinată
Foto: Guliver/GettyImages

Europa a înregistrat o scădere cu 14% a numărului naşterilor în ianuarie 2021 în comparaţie cu aceeaşi lună a anilor precedenţi, scădere pe care un studiu realizat de oameni de ştiinţă din Elveţia o pune pe seama temerilor legate de criza sanitară declanşată de pandemia de COVID. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Lituania și România, aproape duble față de media europeană.

Țările cu cele mai dure lockdown-uri la începutul anului 2020 şi cu unităţi de terapie intensivă supraaglomerate au înregistrat nouă până la 10 luni mai târziu cele mai mari scăderi ale numărului de naşteri, potrivit studiului.

În Marea Britanie şi Ţara Galilor s-a înregistrat o scădere cu 13% a numărului naşterilor în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2018 şi 2019, în timp ce numărul bebeluşilor născuţi în Scoţia a scăzut cu 14%.

Lituania şi România au înregistrat cea mai mare scădere a numărului naşterilor, de 28% şi respectiv 23%.

Suedia, care nu a instituit un lockdown, însă a avut un număr mare de decese legate de COVID, nu a raportat o scădere a naşterilor, au spus cercetătorii.

Echipa de oameni de ştiinţă a subliniat că durata blocajelor a fost singurul factor asociat cu scăderea naşterilor în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2019 şi ianuarie 2018.

Echipa de oameni de ştiinţă a afirmat că aceste descoperiri, publicate în revista „Human Reproduction”, pot avea „consecinţe pe termen lung asupra demografiei, în special în Europa de Vest, unde se observă o îmbătrânire a populaţiei”.

„Scăderea numărului naşterilor la nouă luni de la începutul pandemiei a fost înregistrată mai frecvent în ţările în care sistemele de sănătate erau suprasolicitate şi capacitatea spitatelor era depăşită”, a declarat Leo Pomar, autorul principal al studiului, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

„Acest lucru a condus la blocaje şi măsuri de distanţare socială pentru a se încerca stoparea răspândirii COVID. Cu cât blocajele au fost mai lungi, cu atât s-au înregistrat mai puţine sarcini în această perioadă, chiar şi în ţările care nu au fost grav afectate de pandemie”, a mai spus el.

„Credem că temerile cuplurilor legate de o criză sanitară şi socială în timpul primului val de COVID-19 a contribuit la scăderea numărului naşterilor nouă luni mai târziu”, a afirmat Leo Pomar.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri