Toxicolog rus: Starea lui Navalnîi ar fi putut fi cauzată de un abuz de alcool, stres sau oboseală. Nu a fost otrăvit

Data publicării:
Aleksei Navalnii, opozantul lui Vladimir Putin, este inconjurat de sustinatori in timpul unui miting in Moscova.
Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Un expert toxicolog rus, care a analizat dosarul medical al lui Alexei Navalnîi, declară că opozantul lui Putin ar fi putut fi victima unei probleme de digestie, a abuzului de alcool sau a oboselii, respingând diagnosticul de otrăvire stabilit de Germania. Kremlinul susţine că îşi doreşte un dialog cu Berlinul în acest caz, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Organismul său nu a reacţionat la otravă, aşa că nu a fost vorba de asta. Este un lucru evident”, a declarat vineri Aleksandr Sabaev, toxicolog-şef al regiunii Omsk, unde a fost îngrijit opozantul rus la sfârşitul lunii august, înainte de a fi transferat în Germania.

El a adăugat că nu a fost găsită nicio urmă de otrăvire după analiza plămânilor, ficatului şi rinichilor lui Navalnîi, potrivit agenţiei de presă rusă RIA Novosti.

Medicii ruşi au afirmat că nu au identificat prezenţa unui agent neurotoxic de tip Noviciok, contrar concluziilor autorităţilor germane.

În ceea ce-l priveşte, expertul rus a spus că degradarea subită a stării de sănătate a opozantului rus ar fi putut fi cauzată de "orice factor extern", inclusiv "de simplul fapt că nu a luat micul dejun" sau de probleme de digestie.

"Situaţia a putut fi cauzată nu doar de un regim alimentar, dar poate şi de un abuz de alcool de care noi nu avem cunoştinţă. Ea ar fi putut fi provocată de stres sau de oboseală", a adăugat el.

"Ea ar fi putut fi legată chiar şi de vreme: o perioadă lungă de expunere la soare sau, dimpotrivă, o răcire", a mai spus expertul rus.

Rusia nu a deschis până acum o investigaţie şi a spus că nu există dovezi ale unei fapte penale.

Vineri, Kremlinul a transmis că îşi doreşte un dialog cu Germania şi că medicii ruşi care l-au tratat iniţial pe Navalnîi au fost mult mai transparenţi decât doctorii germani care îl tratează acum.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Moscova îşi doreşte să afle de la Germania ce substanţă l-a făcut pe Navalnîi să cadă bolnav.

"Potrivit versiunii medicilor noştri, nu a fost vorba de otrăvire. Specialiştii germani au reuşit să stabilească prezenţa unei substanţe otrăvitoare. Contăm pe dialogul cu colegii noştri germani", a spus Peskov.

Separat, un tribunal rus a transmis vineri că a respins o plângere înaintată de aliaţi ai lui Navalnîi care acuzau Comisia de Anchetă, care se ocupă de investigarea potenţialelor crime majore, de inacţiune în legătură cu ceea ce ei consideră a fi o tentativă de asasinat.

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi este în comă într-un spital din Berlin, iar Germania a anunțat că a fost otrăvit, în Rusia, cu neurotoxina noviciok. Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău în timp ce era la bordul unui avion care plecase din Siberia și avea ca destinație Moscova. Pilotul a decis să facă o aterizare de urgență la Omsk, iar după două zile, oficialii ruși au fost convinși în cele din urmă să permită trasferarea opozantului rus în Germania, cu un avion medical.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri