Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok, anunță Guvernul german

Data actualizării: Data publicării:
Aleksei Navalnîi la un miting anticorupție în iulie 2019
Aleksei Navalnîi la un miting anticorupție în iulie 2019 Foto: Profimedia

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupa noviciok, a anunțat miercuri guvernul german, informează CNN. Noviciokul este o neurotoxină despre care s-a mai vorbit și în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în 2018, în Marea Britanie.

Citiți și: Reacția României la otrăvirea cu noviciok a lui Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi este tratat în prezent într-un spital din Berlin, după ce luna trecută și-a pierdut cunoștința în timp ce era la bordul unui avion ce decolase din orașul siberian Tomsk. Înainte de îmbarcare, opozantul rus băuse un ceai la o cafenea din aeroport.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Siebert, afirmă că este „uluit” de faptul că Aleksei Navalnîi a fost, în Rusia, victima unui atac cu neurotoxină. „Guvernul federal condamnă acest atac în cei mai fermi termeni posibili”, a spus Siebert. „Sperăm într-o însănătoșire completă a lui Aleksei Navalnîi”, adaugă oficialul german. 

Guvernul german: Rusia să dea explicații!

Analizele care au relevat prezența noviciokului în organismul lui Aleksei Navalnîi au fost efectuate într-un laborator special al armatei germane, la cererea spitalului Charite din Berlin, unde este internat opozantul rus, aflat în comă.

Autoritățile germane vor informa partenerii din UE și NATO despre acest rezultat al analizelor, precum și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

De asemenea, va fi informat oficial și ambasadorul rus în Germania. „Cerem guvernului rus să dea explicații în legătură cu acest incident”, se spune în comunicatul guvernului federal german.

Reacții după anunțul Guvernului german

Mai mult, cancelarul german, Angela Merkel, a ieșit personal să facă o declarație de presă, miercuri seara, pe această temă. Ea a confirmat otrăvirea cu noviciok a lui Aleksei Navalnîi și spus că Moscova are de răspuns unor „întrebări dificile” în acest caz. Totodată, șefa guvernului de la Berlin, care se află la președinția semestrială a Consiliului UE, a cerut partenerilor din UE și NATO să dea „un răspuns comun adecvat”.

Imediat, principalele capitale europene, dar și Casa Albă au reacționat și și-au exprimat indignarea.

Citiți și:  Reacția Rusiei după ce Berlinul a anunțat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok

Șeful NATO condamnă otrăvirea „şocantă” a lui Aleksei Navalnîi

Ursula von der Leyen, despre otrăvirea lui Navalnîi: „Un act laş şi demn de dispreţ”

Casa Albă: „Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”

Ce este noviciokul, neurotoxina cu care au fost otrăviți Aleksei Navalnîi și Serghei Skripal

Noviciokul este o armă chimică dezvoltată de Uniunea Sovietică și Rusia între 1971 și 1993. Oamenii de știință care au lucrat la dezvoltarea acestui agent spun că are cel mai mare potențial letal din tot arsenalul de acest tip care există, unele variante fiind chiar de cinci până la opt ori mai otrăvitoare decât agentul VX.

Neurotoxina este mortală folosită în cantităţi foarte mici. Un expert rus care a lucrat la producerea ei spunea în 2018, comentând cazul Skripal, că doar Rusia o avea şi o putea utiliza.

„Kremlinul, la fel ca toţi infractorii, neagă mereu. Asta nu înseamnă nimic. E prea mult să crezi şi un singur cuvânt spus de Putin. Deci, nu înseamnă nimic. Noviciok a fost inventat şi studiat şi, experimental, au fost produse multe tone. Ca produs final. Doar în Rusia. Nimeni n-a ştiut de asta în toată lumea. Nimeni nu a mai avut acest agent chimic. E o neurotoxină, blochează centrii nervoşi şi apoi funcţiile, mişcările noastre... Începând cu respiraţia, vederea. Încep convulsiile, convulsii permanente şi fără leac. E o tortură şi doar să priveşti cum se desfăşoară totul pe animale. E nevoie de aproximativ un gram pentru a ucide”, a dezvăluit Vil Mirzaianov, expert în arme chimice.

Serghei Skripal, un fost spion dublu rus, și a fiica acestuia au supravieţuit după otrăvirea, în martie 2018, cu noviciok, dar un cetăţean britanic care a intrat și el în contact cu respectiva substanţă, a murit. 

Un alt om de știință care a contribuit la dezvoltarea acestei arme chimice, rusul Vladimir Uglev, spunea că nu există un antidot pentru noviciok. Între 1972 și 1988, Uglev a lucrat la dezvoltarea proiectului Noviciok în orașul Volsk din regiunea Saratov. La acea dată, Vladimir Uglev era cercetăror în cadrul GOSNIIOKHT (un centru sovietic pentru studiul chimiei ogranice).

Uglev spune că noviciokul produs în perioada sa de activitate era alcătuit dintr-o mixtură de patru agenți neurotoxici, fiecare denumit după anul în care a fost creat: B-1976C-1976, A-1972 și D-1980.

Neurotoxinele A-1972 și D-1980 au fost dezvoltate de Piotr Kirpicev, care a condus programul Foliant al Ministerului sovietic al Apărării, prin care URSS-ul trebuia să producă o replică pentru arma chimică de proveniență americană VX. 

Ce s-a întâmplat cu Serghei Skripal

La 4 martie 2018, Serghei Skripal şi fiica sa Iulia erau găsiţi inconştienţi pe o bancă la Salisbury, în sudul Angliei, şi au fost spitalizaţi într-o stare gravă.

Ei au supravieţuit atacului cu neurotoxină, după ce au stat ceva timp în terapie intensivă, iar acum sunt ascunşi, fiind sub protecţia guvernului britanic.

Otrăvirea lor a făcut însă o victimă colaterală. O femeie a murit după ce s-a stropit cu ceea ce ea credea că este un parfum, dar de fapt era noviciok, aflat într-un flacon găsit de partenerul ei.

Afacerea a provocat expulzări reciproce de diplomaţi între Rusia şi occidentali, un gest de o amploare fără precedent de la sfârşitul Războiului Rece.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri