Turcia: Erdogan renunţă la mall, dar vrea o moschee. Protestatari: „Nu e vorba de un parc, e vorba de drepturile omului”

Data publicării:
turcia 01 occupygezi

Istanbul. Sursa foto: Twitter, @occupygezi

O recapitulare a zilei de duminică, a cauzelor care au dus la manifestaţiile şi violenţele din ultimele trei zile, dar şi a modului în care presa turcă acoperă evenimentele:

Este oficial cea mai amplă şi mai violentă mişcare de protest din ultimele decenii în Turcia. La Istanbul, către miezul nopţii de duminică spre luni, forţele de ordine foloseau gaze lacrimogene împotriva sutelor de manifestanţi care încercau să înainteze spre biroul premierului Recep Tayyip Erdogan, cu toate că, în cursul zilei, în Piaţa Taksim protestele s-au derulat paşnic.

Şi la Ankara, poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi fumigene pentru a dispersa mulţimea de manifestanţi, cel puţin 1000, care se întreptau spre biroul din capitală al premierului. Manifestanţii au reacţionat aruncând pietre şi sticle. Poliţia turcă a arestat aici peste 200 de protestatari, majoritatea tineri, informează agenţia de stat Anatolia.

Violenţele s-au extins şi la Izmir, unde poliţia a început să agreseze oamenii de pe stradă bănuiţi că ar putea fi protestatari, transmit televiziunile străine de ştiri.

Numărul celor reţinuţi în urma mişcărilor de protest din Turcia se apropie acum de 2000 de persoane.

Tinerii s-au mobilizat şi în oraşele Bursa şi Canakkale. Surse foto: Twitter, @minnakfarecik (Canakkale)  şi respectiv @irembengisuay (Bursa):

Recep Tayyip Erdogan: „Planul de construire a mallului a căzut, dar Centrul Cultural Ataturk ar trebui demolat şi înlocuit cu o clădire a Operei şi o moschee”

Într-o intervenţie televizată, premierul Recep Tayyip Erdogan a anunţat în cursul zilei că a renunţat la planul de construire a mall-ului. Potrivit cotidianului turc Hurriyet, şeful executivului de la Ankara a adăugat că controversatul Centru Cultural Ataturk, situat şi el în Piaţa Taksim, ar trebui demolat, iar în locul său ar urma să fie construită clădirea Operei şi o moschee.

Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat din nou pe manifestanţi că vor să destabilizeze democraţia. „Au scos pietre din caldarâm şi au spart ferestrele magazinelor. Este aceasta democraţie? Ei spun că Tayyip Erdogan este un dictator. Nu am nimic de comentat, dacă numesc persoana care s-a dedicat slujirii patriei "dictator".” „Nu voi cere permisiunea huliganilor pentru a implementa planurile pe care le am pentru (Piaţa Taksim)”, a adăugat el.

 


Twitter, centrul principal de informaţii

Cei prezenţi la proteste acuză că presa din Turcia s-a alăturat guvernului Erdogan şi nu prezintă obiectiv situaţia din ţară. Pe reţelele sociale (Twitter, Facebook), oamenii confirmă că posturile de televiziune acoperă cu totul alte subiecte. Un exemplu, via Twitter: în timp ce CNN International transmite imagini din Piaţa Taksim şi celelalte puncte fierbinţi, CNN Turk transmite un documentar despre viaţa pinguinilor.

Pe site-ul agenţiei de presă a statului, Anatolia, cea mai importantă informaţie se referea, la ora transmiterii acestei ştiri, la situaţia victimelor din conflictul sirian. Despre premierul ţării, aflăm că va fi primit de regele Marocului.

 


Principala sursă de informaţii pe Twitter: #OccupyGezi

Despre principala sursă de informaţii şi unealtă de organizare la protestele din Turcia, premierul Recep Tayyip Erdogan spune că este „un pericol: „Există un pericol numit Twitter. Minciuni totale se găsesc acolo. Acest lucru ce se numeşte social media este un creator de probleme în societăţile de azi.

În mişcarea cunoscută drept „primăvara arabă”, reţelele de socializare, îndeosebi Facebook, au avut un rol important în propagarea de informaţii utile protestatarilor.

Români în mijlocul evenimentelor

Printre nemulţumiţii care au ieşit în stradă şi care cer demisia prim-ministrului se află şi români stabiliţi în Turcia. Peste 1000 de români locuiesc în Istanbul, potrivit informaţiilor Ministerului român al Afacerilor Externe. Unii au ales să se implice, alţii au ales prudenţa.

Lizi Göğüsgeren, româncă stabilită la Istanbul, declară la Digi24 că „toată suflarea Istanbulului s-a mobilizat”. „Aseară, toată lumea din blocurile de lângă mine a ieşit cu cratiţe, cu tigăi, şi au făcut zgomot, după care s-au strâns în piaţa cartierului”, povesteşte ea.

Studentul român la Ankara Reneto Lupu subliniază că presa din Turcia nu difuzează informaţii pe această temă. „Am mulţi prieteni care sunt la manifestaţie”, confirmă el mobilizarea din capitala turcă.

Institutul Cultural Român de la Istanbul a fost nevoit să îşi amâne o serie de evenimente programate pentru acest sfârşit de săptămână: „De vineri de dimineaţă au fost gaze lacrimogene încontinuu. Noi ne pregăteam pentru un weekend plin de evenimente culturale”, spune la Digi24 Silvana Rachieru, directorul instituţiei din Turcia.

 

Istanbul. Sursa foto: Twitter, @GeziParkiDestek

Trei zile de manifestaţii violente. Pretextul: mall-ul din Piaţa Taksim. Contextul: interdicţiile cu privire la alcool şi la manifestarea afecţiunii în public - sărut, îmbrăţişare

Protestele au izbucnit în urmă cu o săptămână, în urma unei decizii a guvernului turc de a desfiinţa un parc din centrul oraşului Istanbul - Gezi Taksim - pentru a construi un centru comercial. Câteva sute de protestatari au ocupat în mod paşnic parcul în semn de protest faţă de decizia executivului. Autorităţile au reacţionat şi au ordonat evacuarea cu forţa a parcului. Gestul a produs o undă de furie mai ales în rândul tinerilor din Turcia, care au ieşit cu miile pe străzile din Istanbul.

Incidentele violente au izbucnit joi noaptea, când poliţia a încercat să evacueze  cele câteva sute de oameni de la faţa locului.

Nemulţumirile tinerilor au însă rădăcini mai adânci, iar proiectul construcţiei mall-ului a fost doar picătura care a umplut paharul. Turcii sunt nemulţumiţi de o serie de măsuri adoptate de guvernul de la Ankara, printre care interzicerea vânzării de băuturi alcoolice între orele 22 şi 6, a publicităţii la astfel de produse, apoi a sărutului şi a altor forme de afecţiune manifestate în public. Sunt dovezi clare, spun tinerii, că statul vrea să impună o politică islamistă.

 

Buldozerele fac loc în Piaţa Taksim. Foto: Twitter


Partidul Justiţiei şi Dezvoltării AKP, la putere de peste un deceniu

Formaţiunea de orientare islamistă al premierului în funcţie, AKP - Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, şi-a crescut influenţa la fiecare dintre ultimele trei scrutinuri parlamentare, generând o stabilitate politică fără precedent şi o creştere economică susţinută.

În ultimul său mandat de premier, Recep Tayyip Erdogan încearcă să îşi lase amprenta asupra ţării reformând politica faţă de partenerii externi, revizuind Constituţia şi transformând chiar vechiul orizont arhitectural al Istanbulului, comentează Reuters.

Opozanţii săi – în rândurile cărora se află inclusiv foşti susţinători – îl acuză însă că măsurile pe care le impune sunt tot mai autoritare, menţionând aici cenzura mass-mediei, un control strict asupra instituţiilor statului şi readucerea religiei în centrul politicii, încălcând constituţia laică a Turciei.

Solidaritate la Bucureşti şi la Salonic

Demonstraţii au avut loc şi la Bucureşti. În semn de solidaritate cu protestatarii, aproximativ 200 de cetăţeni turci stabiliţi în România s-au adunat în Piaţa Unirii. La Salonic, în nordul Greciei, circa 100 de studenţi turci care participă la schimbul universitar Erasmus, alături de 1000 de militanţi de stânga, s-au adunat în faţa consulatului turc. Potrivit Agenţiei France Presse, pe pancartele manifestanţilor, scrise în limba engleză, se putea citi: „Rezistă Ankara - Izmir”, „(Recep) Tayyip (Erdogan) dictator, opriţi poliţia teroristă”, „Nu este vorba de parc, este vorba de drepturile omului”.

Majoritatea manifestanţilor, militanţi ai organizaţilor greceşti de stânga şi ai principalului partid grec al opoziţiei, Stânga radicală Syriza, au chemat la noi adunări luni în centrul Atenei, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Turcia.

Surse foto:

twitter.com/OccupyGezi

twitter.com/57UN

twitter.com/IremBengisuAY

twitter.com/MinnakFarecik

twitter.com/GeziParkiDestek

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri