Sari la conținut

Un italian a primit 75.000 de euro pentru o trufă albă

75 de mii de euro. Atât a obţinut un italian pe o trufă albă, grea de aproape un kilogram. Poate să pară exagerat, dar cunoscătorii ştiu că trufele sunt printre cele mai rare şi mai fine ingrediente din bucătărie, iar maeştrii bucătari nu se uită la bani atunci când au ocazia să le gătească.

Licitaţia de trufe din Piemonte a fost urmărită live pe Internet din Dubai şi Hong Kong. 850 de grame cântărea trufa pentru care a fost plătită o sumă fabuloasă. Miza a fost mare, pentru că producţia de trufe a scăzut cu o treime în ultimii 25 de ani. Sunt locuri în care au dispărut chiar, iar de vină sunt schimbările climatice, seceta sau furtunile violente.

„A plouat foarte puţin şi din această cauză sunt foarte puţine produse. Săptămâna asta, trufele au crescut mai mari şi mai rotunde, pentru că s-a înmuiat puţin pământul. Până acum, din cauza pământului foarte dur, a fost greu să le extragem”, spune Marilena Tarable, căutător de trufe.

Spre deosebire de trufele negre, care pot fi cultivate, trufele albe cresc doar în păduri, ceea ce le face să fie printre cele mai scumpe ingrediente existente pe piaţă.

100.000 de oameni au fost anul acesta în Piemont, ca să cumpere trufe. Pentru că, în ciuda preţului ridicat, în Italia ele rămân mai ieftine decât în alte ţări.

Trufele albe cresc în pământ, lângă rădăcinile copacilor, la adâncimi ce pot ajunge la 20 de centimetri. Ele pot fi detectate doar cu ajutorul câinilor special antrenaţi.

Pe aceeași temă