Un zid de beton a fost construit pe un drum dintre Irlanda şi Irlanda de Nord

Data publicării:
wall-ireland-tw1
Manifestanţi construiesc un zid între cele două Irlande. Foto: Twitter

Manifestanţi au blocat sâmbătă un drum care asigură o legătură între Irlanda şi Irlanda de Nord, construind un zid de beton şi false baraje militare, pentru a ilustra ceea ce va însemna un Brexit dur în această regiunea fragilă, relatează News.ro.

wall-ireland-tw1
Manifestanţi construiesc un zid între cele două Irlande. Foto: Twitter

Locuitori din regiune au folosit bariere de beton şi au instalat un birou vamal, apărat de un fel de turn de observaţie, cu falşi militari purtând uniforma britanică - o scenă menită să amintescă cele trei decenii de violenţe.

„Este vorba despre a aminti generaţiei noastre mai tinere care era situaţia în urmă cu 25 de ani”, a declarat John McNamee, un activist din cadrul Comunităţilor frintaliere împotriva Brexitului (BCAB - Border Communities against Brexit).

„Aşa era situaţia şi noi nu vrem cu adevărat să redevină aşa”, a adăugat activistul, deghizat în vameş.

În cazul în care Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană la 29 martie fără acord, frontiera între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord va deveni o frontieră  extermă a UE, unde se vor efectua controale vamale.

„Ne aflăm la 60 de zile de realitatea Brexitului cu sau fără acord. Fără acord, ar putea să se impună o frontieră. Asta arată care va fi cel mai rău scenariu”, a declarat Tom Murray, unul dintre orgaizatorii BCAB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri