Uniunea Europeană a depășit Statele Unite la rata de vaccinare a populației cu prima doză

Data publicării:
doza de vaccin si seringa pe fondul unui steag al uniunii europene
Uniunea Europeană a depășit SUA ca rată a populației vaccinate cu o primă doză anti-COVID Foto: Guliver/GettyImages

Uniunea Europeană a depăşit Statele Unite în ceea ce privește rata populaţiei care a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva coronavirusului, în condițiile în care luni de zile Europa a fost în urma SUA la acest capitol, notează AFP, preluată de Agerpres.

„Am promis, am îndeplinit. UE depăşeşte Statele Unite în această săptămână şi devine continentul de pe locul 1 în lume vaccinat cu prima doză. Totul, în timp ce exportăm jumătate din producţia noastră în peste 100 de ţări”,  a scris pe Twitter comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton .„Eficienţă şi solidaritate - o realizare de care putem fi mândri”, a adăugat oficialul european, căruia i s-a încredinţat responsabilitatea unui grup de lucru pentru a mări producţia şi aprovizionarea cu vaccinuri în Europa.

„Uniunea Europeană a vaccinat până în prezent cu prima doză o parte mai mare a populaţiei sale decât Statele Unite (55,5% față de 55,4%)”, a scris pe Twitter și secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune. „Continuăm, mărim viteza!”, a adăugat el, ilustrând postarea cu statistici de pe site-ul Our World in Data.

Campania de vaccinare a Uniunii Europene, care a demarat mai lent decât în Regatul Unit şi Statele Unite din cauza unei aprovizionări insuficiente, a făcut obiectul criticilor şi polemicilor în primele luni ale anului. Comisia Europeană, care a coordonat comenzile de vaccinuri pentru cele 27 de state membre, a fost cu precădere ținta criticilor.

În februarie, în mijlocul polemicii legate de întârzierile din campania de vaccinare, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut  că s-au făcut unele greşeli. „Am subestimat dificultăţile legate de producţia de masă (...) Am fost prea optimişti şi, fără îndoială, prea încrezători în ceea ce priveşte livrarea la timp a dozelor comandate”, a declarat ea. „Dar lupta împotriva virusului nu este un sprint, este un maraton, care necesită rezistenţă şi tenacitate”, adăuga Ursula von der Leyen.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri