Sari la conținut

Valul de secetă lovește Europa de la est la vest

Temperaturile ridicate au determinat autorităţile din Ungaria să menţină codul roşu de caniculă până duminică. În Budapesta, oficialii maghiari au constituit chiar puncte de prim-ajutor în care se împart pungi cu apă potabilă.

De o săptămână Ungaria suferă de caniculă. Astăzi la Budapesta sunt 39 de grade, vineri şi sâmbătă va fi ceva mai răcoare, doar 37 de grade. De altfel, seceta se vede şi cu ochiul liber. Baza podului Margareta din Budapesta nu mai este acoperită de apele Dunării.

Probleme serioase întâmpină şi polonezii, care se confruntă în aceste zile cu temperaturi de aproape 40 de grade, neobişnuite pentru această ţară. Autorităţile au decis limitarea furnizării cu energie electrică a industriei grele, decizie fără precedent în ultimul deceniu. Restricţiile parţiale vor afecta peste 1.600 de companii, dar nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra capacităţilor lor de producţie.

În regatul spaniol, temperaturile extreme şi seceta au afectat mai ales centrul şi sudul ţării. Autorităţile iberice spun că în ultimii 20 de ani temperaturile din Spania au crescut cu 4 grade iarna şi cu 6 grade vara.

Barajul de acumulare din nordul Madridului asigură jumătate din consumul necesar capitalei Spaniei. Ultimele trei luni de secetă îşi fac simţită prezenţa iar pe suprafața lacului întins pe mai multe hectare au apărut mai multe insule.

Într-o situaţie dificilă este şi Germania, care se luptă de o săptămână cu temperaturile extreme, care depăşesc uneori 40 de grade.