Sari la conținut

Vicepremierul ungar: Recunoașterea secuilor ca grup etnic independent e „dăunătoare și periculoasă”

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a calificat luni drept ''dăunătoare și periculoasă'' o inițiativă cetățenească privind recunoașterea secuilor ca grup etnic independent al națiunii ungare, transmite agenția MTI, preluată de Agerpres.

''Secuii sunt unguri'', dar, ''în logica acestei inițiative'', ungurii ar putea fi împărțiți mai departe în diferite grupuri etnice, a declarat vicepremierul Semjen pentru agenția MTI, subliniindu-și opoziția față de această solicitare.

Potrivit lui Zsolt Semjen, inițiativa a fost înaintată fie ''cu bune intenții'' și ''bazată pe o totală incompetență'', fie fiind ''motivată de ceva mai rău'', oficialul ungar notând că politicienii români "au dorit multă vreme să declare" că nici ceangăii, nici secuii nu sunt unguri.

Inițiativa respectivă merge împotriva atât a ''realității istorice'', cât și a intereselor naționale ale Ungariei, a conchis vicepremierul de la Budapesta.

Inițiativa a fost aprobată de Comitetul Electoral Național (NVB) la 25 iulie, dată de la care petiționarul are la dispoziție 120 de zile pentru a strânge 1.000 de semnături de susținere ce vor fi apoi verificate de același organism.

Dacă semnăturile vor fi aprobate, NVB urmează să solicite o opinie Academiei Ungare de Științe, iar ulterior să supună Parlamentului pentru un vot textul inițiativei, împreună cu semnăturile de susținere și opinia Academiei, adaugă MTI.