VIDEO. Povestea celor șapte copii danezi care au fost morți aproape 6 ore

Data publicării:
copii-danemarca-moarte-clinica

În 2011, o excursie cu clasa s-a încheiat cum nu se poate mai rău pentru 13 copii din Danemarca. O barcă s-a răsturnat în apele reci, iar șapte copii au fost declarați „morți”. Inimele lor s-au oprit pentru câteva ore, dar s-au întors din morți, acesta fiind cel mai important caz de acest gen, relateză BBC.

Reporterii de la BBC au vorbit cu câțiva dintre supraviețuitorii incidentului care a avut loc în 2011, pe fiordul Praesto din Danemarca, când 13 copii se aflau într-o excursie. Apa avea doar 2 grade Celsius, iar copiii se aflau la câteva sute de metri de țărm.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Katrina: „Am căzut fix sub barcă și când am ieșit la suprafață a început coșmarul. Toată lumea țipa și totul era atât de ireal. Se vedea panica. Profesul ne-a spus că trebuie să înotăm, pentru că altfel o să murim.”

Casper: „Era o vreme urâtă, cu vânt puternic. Barca s-a răsturnat în mijlocul mării și toți am căzut în apă. Nu puteam să înot, iar unul dintre prieteni a venit să mă ajute, dar la scurt timp am intrat în moarte clinică din cauza apei foarte reci.”

Inima lui Casper a încetat să mai bată. El a fost unul dintre cei șapte copii care au fost morți din punct de vedere tehnic. Katrina a reușit să ajungă la țărm, fiind într-o stare avansată de hipotermie. La mal, a ajuns într-o pădure.

Katrina: „Era atât de greu, pentru că nu mai aveam putere în picioare și continuam să cad. În acel moment m-am gândit că o să mor. Dar am văzut un bărbat, mulțumesc lui Dumnezeu. Strigam foarte tare spre el.”

Până au ajuns paramedicii la copii, ei erau deja morți de două ore.

Dr. Steeng Barnung, paramedic: Un bărbat aleargă către noi și repetă aceleași cuvinte „Sunt toți morți”.

Hipotermia avansată care le-a oprit inima celor șapte copii le-a încetinit și metabolismul. Asta înseamnă că organele lor ar putea să fie funcționale din nou, după ce corpul se încălzește.

Dr. Michael Jaegar Wansche, medic la Rigshospitalet: „Erau reci ca gheața. Acei tineri erau în moarte clinică. Când ajungi să fii atât de rece precum erau ei știm că poți fi resuscitat. Sunt morți, dar nu chiar morți. Încă există o șansă. În acel moment am început să încălzim sângele, câte un grad Celsius la 10 minute. Casper avea o temperatură de 17,5 grade când a ajuns, s-a recuperat iar inima lui a început să bată din nou când a ajuns la 26 de grade. Principala preocupare din acel moment a fost creierul.”

La șase ore de la incident, inimile celor șapte copii au început să bată din nou. După câteva zile, cei șapte copii s-au trezit la viață.

Katrina: „Din punct de vedere mental, uneori sufăr. Cel mai rău e la școală, pentru că nu mai pot să-mi mai amintesc lucruri atât de bine.”

Dacă sunt lipsite de oxigen, 2 milioane de celule din creier mor în fiecare minut. Medicii încă nu știu dacă creierele celor șapte copii sunt afectate.

Dr. Michael Jaegar Wansche, medic la Rigshospitalet: „Se vor recupera acești pacienți? Nu vedem lucruri anormale când le scanăm creierul. Asta este uimitor. Acesta este cel mai numeros caz al unui accident de hipotermie cu victime care au fost resuscitate toate odată și cu 100% supraviețuitori.”

Casper: „Tata mi-a făcut câteva fotografii cât eram pe patul de spital. E ciudat să te vezi așezat acolo, ca un om mort.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri