Sari la conținut

Vreme extremă în Europa. Temperaturi mai mici cu 20 de grade Celsius în câteva ore

Două staţii de metrou din Budapesta au fost inundate, după ce canalizarea nu a mai putut face faţă. Probleme au fost şi la suprafaţă, unde traficul rutier a fost paralizat, după ce apa aproape a ajuns la jumătatea roţilor. În doar câteva ore, temperaturile au scăzut cu până la 20 de grade.

La dispeceratul de urgenţă au fost înregistrate peste 3.000 de apeluri. Vântul a suflat cu până la o sută de kilometri pe oră, a doborât copaci şi a smuls mai multe acoperişuri.

8.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în urma furtunii.

Fenomene extreme au fost şi în Italia. Un om a murit şi alţi 15 au fost răniţi după ce o tornadă a devastat Veneţia şi regiuni din nordul ţării.

În Sardinia şi Liguria, temperaturile au ajuns la 40 de grade Celsius. Temperatuile ridicate au făcut şi o victimă. Un bătrân a murit din cauza caniculei.

Extrem de cald a fost şi în Spania. A fost înregistrat recordul absolut de temperatură. 44,5 grade Celsius au indicat termometrele din Zaragoza.

Din cauza temperaturilor ridicate, Spania s-a confruntat şi cu numeroase incendii. Au fost raportate şase focare mari doar în ultimele 24 de ore, dintre care 3 sunt încă active. 400 de oameni au fost evacuaţi din calea flăcărilor.

După mai multe zile de caniculă, furtunile s-au abătut şi asupra Germaniei. Acestea au venit însoţite de căderi masive de grindină. Cele mai afectate au fost Saxonia şi Saxonia-Anhalt.

Frontul de aer rece se va răspândi în nordul şi estul Europei, unde sunt aşteptate furtuni cu descărcări electrice şi rafale puternice de vânt neobişnuite pentru această perioadă a anului în sudul Peninsulei Scandinave şi ţărilor baltice.