Foto Ultima imagine surprinsă din satelit cu avionul spion al rușilor înainte de a fi distrus pe un aeroport din Belarus

Data publicării:
aeroportul Maciulişci din satelit
Aeroportul Maciulişci din Belarus este folosit de ruși pentru a ataca Ucraina. Foto: Profimedia Images

O imagine surprinsă din satelit, pe data de 19 februarie, arată avionul rusesc de spionaj A-50 Mainstay AEW&C pe aeroportul Maciulişci, la sud de Minsk. Potrivit informațiilor ulterioare, avionul a fost distrus într-un atac cu drone de partizani din Belarus.

„Partizanii (...) au confirmat succesul unei operaţiuni speciale care vizează aruncarea în aer a unui avion rusesc rar pe aerodromul Maciulişci, lângă Minsk”, a scris pe Twitter Franak Viacorka, unul dintre principalii consilieri ai opozantei Svetlana Tihanovskaia.

Imaginea publicată pe Twitter, a fost surprinsă cu câteva zile înainte de atacul cu drone în care ar fi fost avariate partea din față a avionului și antena radar. Alte surse care au relatat despre incident afirmă că aparatul nu mai poate zbura. Aeroportul unde s-a petrecut atacul, care se află sub pază strictă a serviciilor secrete bieloruse, este folosit de Rusia pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Avionul Beriev A-50, Mainstay în codificarea NATO, este un avion rusesc de avertizare timpurie aeropurtată, cu capacități de comandă și control aeropurtat și cu capacitatea de a urmări până la 60 de ținte în același timp.

Aeronava este echivalentul AWACS, folosit de NATO pentru supraveghere.

Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că distrugerea aeronavei pe aerodromul din Belarus va limita și mai mult operațiunile aeriene ale Rusiei. „Pierderea unei aeronave rusești A-50 într-un presupus atac partizan asupra aerodromului Maciulişci lasă Rusia cu doar șase A-50 operaționale în serviciu”, se arată în raportul ministerului.

Deși pagubele nu au fost confirmate oficial, pierderea unui A-50 ar fi „semnificativă, deoarece este esențială pentru operațiunile aeriene ruse pentru a oferi o imagine a spațiului aerian de luptă”, a scris ministerul.

Belarus, singurul aliat european al Rusiei împotriva Kievului, nu participă direct la ofensiva rusă din Ucraina, dar a permis accesul trupelor ruse pe teritoriul său pentru atacul iniţial, declanşat în urmă cu un an. Rusia foloseşte, de asemenea, aerodromurile din Belarus pentru a atac Ucraina, potrivit Kievului. Cele două ţări şi-au intensificat exerciţiile militare în ultimele luni, iar autorităţile de la Kiev se teme de intrarea în conflict a Belarusului.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri