Ultimatumul lui Putin pentru mercenarii ruși din cel mai mare centru Wagner din Africa: Vă supuneți Kremlinului sau plecați

Data publicării:
Soldați Wagner / Vladimir Putin
Mesajul transmis de Moscova este clar: imperiul vast al lui Prigojin se află acum sub controlul guvernului rus. Colaj foto: Profimedia Images

De când mercenarii grupului Wagner au ajuns în Republica Centrafricană, cu cinci ani în urmă, aceștia s-au infiltrat puternic în operațiunile de securitate și economia acestei țări bogate în resurse, dar cu o populație foarte săracă. Acum, după moartea șefului Wagner, Evgheni Prigojin, oficialii africani spun că guvernul rus a venit să preia controlul asupra celor peste 1.000 de mercenari ruși prezenți în țara lor.

Președintele Republicii Centrafricane (CAR), Faustin-Archange Touadera, a spus într-un interviu pentru Washington Post că luptătorii ruși vor rămâne în țara pe care o conduce, conform înțelegerii cu Moscova, și vor continua să asigure ordinea într-un „moment dificil” când armata țării face cu greu față grupurilor rebele care au atacat atât soldați, cât și civilii din provincie.

„Guvernul rus a fost întotdeauna cel cu care am avut contract”, a spus Touadera, al cărui birou este păzit de luptători Wagner în uniforme militare.

Luna aceasta, ministrul adjunct al apărării din Rusia, Iunus-bek Evkurov, și generalul Andrei Averianov al serviciului de informații al armatei ruse (GRU) au vizitat capitala CAR, Bangui, i-au informat pe Touadera și alți oficiali importanți că prezența rusească în țara lor va continua, dar sub comanda Ministerului rus al Apărării.

Președintele a confirmat întâlnirea: „Avem relații la nivel de stat cu Rusia așa că este normal ca viceministrul să ne viziteze în contextul relației noastre de securitate.”

Unul dintre consilierii lui Touadera a spus că dacă luptătorii ruși nu vor să se supună Ministerului rus al Apărării, aceștia nu vor avea nicio altă opțiune decât să plece. „Rusia este cea care i-a trimis și i-a înarmat”, a spus consilierul prezidențial, „și Rusia va decide când Wagner va pleca.”

CAR a reprezentat de mult cel mai mare centru Wagner de pe continentul african deși mercenarii desfășoară activități în cel puțin patru țări din Africa și au pus ochii pe multe altele, ceea ce a stârnit îngrijorări din partea țărilor occidentale.

Vizita oficialilor ruși, care a inclus și Mali și Burkina Faso, a fost organizată pentru a trimite un mesaj clar: imperiul vast al lui Prigojin se află acum sub controlul guvernului rus.

Sute de mercenari Wagner au plecat din Africa când Prigojin a declanșat revolta și nu s-au mai întors niciodată

Un diplomat din Occident aflat în Bangui a spus că 450 de mercenari Wagner au plecat din CAR după rebeliunea declanșată de Prigojin împotriva guvernului rus la finalul lunii iunie, iar aceștia nu s-au mai întors și nu au fost înlocuiți.

Operațiunile Wagner din CAR par să fi rămas neschimbate, însă. Chiar și după moartea lui Prigojin, doi lideri Wagner, Vitali Perfilev și Dimitri Siti, au rămas aici și îi conduc în continuare pe mercenarii ruși din țara africană, potrivit mai multor oficiali din CAR și Occident.

Această națiune de cinci milioane de oameni fără ieșire la mare a fost schimbată complet de prezența Wagner din ultimii cinci ani, după cum reiese din interviurile cu mai mulți localnici, oficiali și analiști din Bangui.

Grupul Wagner a fost acuzat de ONU și mai multe organizații private de monitorizare că a jefuit resursele țării și a încălcat drepturile omului, apelând inclusiv la violuri și tortură.

„Tentaculele” Grupului Wagner au ajuns în guvernul CAR și cele mai profitabile părți ale economiei țării, potrivit unui diplomat din Occident din Bangui. Wagner controlează o parte a aeroportului și o mină cu rezerve de aur evaluate la peste 1 miliard de dolari, potrivit Trezoreriei Statelor Unite.

În ultimii ani, o companie înregistrată pe numele lui Siti, unul dintre liderii locali Wagner, care produce bere și vodcă a intrat în conflict cu uriașul producător francez de băuturi Castel.

În luna martie, bărbați albi cu mitraliere pe spate au atacat cu cocktailuri Molotov o fabrică de bere deținută de Mocaf, un afiliat local al companiei franceze, după cum au dezvăluit imaginile surprinse de camerele de supraveghere. Oficialii occidentali au dat vina pe Wagner, în timp ce grupul nu a spus nimic despre atac.

Cum s-au infiltrat luptătorii Wagner în Africa

În ciuda criticilor, oficialii guvernamentali și mulți dintre locuitori spun că luptătorii Wagner sunt cei care au restabilit ordinea în zone mari din țară și în Bangui, oraș care în 2020 era amenințat de grupurile de insurgenți.

Președintele Touadera spune că Rusia nu a fost prima opțiune pentru CAR. Atunci când a preluat puterea în 2016, 90% din țară era controlată de insurgenți, potrivit estimărilor sale. „Nu aveam mijloacele să ne înarmăm forțele. Rușii, și nu Franța sau Statele Unite, au fost cei care au binevoit să ne ajute.”

Armele au fost urmate de „instructori ruși” trimiși să îi antreneze pe soldații africani. Instructorii ruși erau de fapt mercenari Wagner, iar numărul lor a crescut considerabil atunci când rebelii amenințau să răstoarne guvernul de la Bangui. Oficialii aflați acum la putere spun că luptătorii Wagner au salvat orașul.

În timp ce activitățile Wagner continuă, știrea despre moartea liderului lor – considerată a fi un asasinat comandat de Putin – a trecut aproape neobservată în CAR.

Nu s-au organizat evenimente de comemorare și guvernul nu a făcut nicio declarație oficială pe această temă. Până și mașinăria de propagandă Wagner a evitat pe cât posibil subiectul decesului lui Prigojin.

La trei săptămâni după moartea liderului Wagner, câteva flori de plastic așezate la baza unei statui din centrul orașului, care înfățișează luptători Wagner ce îi apără pe centrafricani, reprezintă singurul semn care amintește de Prigojin în inima imperiului său din Africa.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri