Un fost informatician al CIA a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru o scurgere masivă de informaţii către WikiLeaks

Data publicării:
wikileaks
WikiLeaks a început să publice cele 8.761 de documente în 2017, dând o lovitură spionajului american. Foto: Profimedia Images

Un fost informatician de la CIA a fost condamnat, joi, la 40 de ani de închisoare pentru "cea mai gravă scurgere de date" din istoria agenţiei centrale de informaţii a SUA, după ce a transmis în 2017 către site-ul de dezvăluiri WikiLeaks un număr uriaș de documente ale agenţiei, relatează AFP. Colecţia cuprindea inclusiv instrumente la a căror creare contribuise el însuşi pentru spionarea telefoanelor cu sisteme Apple şi Android din străinătate, dar şi documente ce au dezvăluit încercările CIA de a strânge date cu ajutorul televizoarelor conectate la internet.

Joshua Schulte, în vârstă de 35 de ani, a fost găsit vinovat în iulie 2022 de opt capete de acuzare de spionaj, iar în septembrie 2023 şi de deţinerea de materiale pedopornografice, după ce anchetatorii au găsit în calculatoarele sale o importantă colecţie de astfel de filmări, în timpul unei percheziţii la domiciliul bărbatului.

"Joshua Schulte şi-a trădat patria comiţând unul din cele mai ruşinoase acte de spionaj din istoria SUA", a afirmat joi într-un comunicat procurorul federal din New York Damian Williams.

În 2016, pe când lucra pentru o unitate de elită specializată în spionaj informatic, Schulte a început să strângă aşa-zisul "Vault 7", o colecţie de documente ce detalia activităţile şi capacităţile de monitorizare şi război electronic ale CIA.

WikiLeaks a început să publice cele 8.761 de documente în martie 2017, dând o importantă lovitură spionajului american, ale cărui instrumente au început să fie folosite de hackeri profesionişti şi amatori din întreaga lume.

"Sursa a dorit să lanseze o dezbatere publică asupra securităţii, creării, utilizării, proliferării şi controlului democratic al armelor cibernetice", a argumentat atunci WikiLeaks.

Acuzarea a susţinut însă că motivaţia lui Schulte a fost de a se răzbuna pe agenţie, reproşându-le şefilor săi că nu l-au susţinut într-o serie de conflicte interne.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri