Un politician de opoziție din Belarus a murit în închisoare. Fusese condamnat pentru „defăimarea” lui Lukaşenko

Data publicării:
barbat care tine mainile pe gratiile inchisorii
Arestat în decembrie 2022, el a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru „defăimarea” preşedintelui belarus din cauza unui articol într-un ziar al Partidului Social Democrat. FOTO: Shutterstock

Un activist al opoziţiei din Belarus, Igar Lednik, a murit în închisoare, unde ispăşea o pedeapsă pentru „defăimarea” preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a declarat marţi fostul său partid şi un ONG specializat, în această ţară cu peste 1.000 de prizonieri politici, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„Igar Lednik, fost membru al Partidului Social Democrat din Belarus (Gramada), activist şi jurnalist, a murit în închisoare la vârsta de 64 de ani”, a transmis această organizaţia politică pe Telegram, informaţia fiind confirmată de ONG-ul pentru drepturile omului Viasna.

Arestat în decembrie 2022, el a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru „defăimarea” preşedintelui belarus din cauza unui articol într-un ziar al Partidului Social Democrat, a adăugat partidul.

În închisoare, sănătatea i „s-a deteriorat semnificativ”, a precizat partidul, care este condus de activişti din străinătate.

Organizaţia a adăugat că bărbatul a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru o problemă cu sistemul gastrointestinal şi, de asemenea, suferea de o afecţiune cardiacă, dar nu a indicat cauza sau data exactă a morţii.

Represiunea este în plină desfăşurare în Belarus de la alegerile prezidenţiale din 2020

Represiunea este în plină desfăşurare în Belarus de la alegerile prezidenţiale din 2020, care au fost considerate frauduloase şi câştigate de Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere din 1994 şi este un aliat loial al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Alegerile au dat naştere la demonstraţii de protest la o scară fără precedent şi care au fost reprimate prin forţă.

De atunci, sute de activişti, jurnalişti, apărători ai drepturilor omului şi cetăţeni obişnuiţi au fost condamnaţi la ani grei de închisoare sau forţaţi să plece în exil.

Potrivit ONG-ului Viasna, Belarusul are în prezent peste 1.400 de prizonieri politici.

El este al cincilea deţinut politic care moare în arest în Belarus din 2021, potrivit aceleiaşi surse.

La începutul lunii ianuarie, Vadzim Khrasko a murit de pneumonie într-o colonie penală, potrivit Viasna. Organizaţiile pentru drepturile omului din Belarus au denunţat condiţiile sale de detenţie, spunând că nu a primit îngrijirile medicale de care avea nevoie.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri