Un război SUA-China ar fi „un dezastru” pentru omenire, avertizează ministrul chinez al Apărării

Data publicării:
portavion american in marea chinei de sud
Relațiile dintre Washington și Beijing au fost tensionate în ultimii ani din cauza mai multor probleme, inclusiv revendicarea Chinei asupra Taiwanului și disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud. Foto: Profimedia Images

Ministrul chinez al Apărării spune că un război cu SUA ar fi un „dezastru incomensurabil” pentru omenire, în primul său discurs de la preluarea mandatului, potrivit BBC.

La un summit de securitate, generalul Li Shangfu a spus că „unele țări” intensifică cursa înarmărilor în Asia.

„Lumea este suficient de mare atât pentru China, cât și pentru SUA”, iar cele două superputeri ar trebui să caute un teren comun, a precizat Li Shangfu.

Anterior, SUA au acuzat o navă de război chineză că efectuează manevre „nesigure” în strâmtoarea Taiwan.

Marina SUA a declarat că un distrugător chinez a navigat sâmbătă în apropierea unuia dintre distrugătoarele sale și l-a forțat să încetinească pentru a evita o coliziune. O navă canadiană naviga și ea în apropiere.

Citește și Amenințări între China și SUA după incidentul naval din Strâmtoarea Taiwan. „Când vin lupii sau şacalii, îi întâmpinăm cu pușca”

China a criticat ambele țări pentru că „provocă în mod deliberat”. SUA și Canada au spus că navighează acolo unde legea internațională permite.

În discursul său, generalul Li, care a devenit ministru al Apărării în martie, a acuzat SUA de o „mentalitate de război rece” și a spus că aceasta „crește foarte mult riscurile de securitate”.

El a spus că China nu va permite ca patrulele navale ale SUA și ale aliaților săi să fie „un pretext pentru exercitarea hegemoniei navigației”.

Întrebat despre incidentul din strâmtoarea Taiwan, el a spus că țările din afara regiunii cresc tensiunile.

Ministrul chinez al Apărării a vorbit la Summitul Shangri-La din Singapore, o întâlnire anuală de securitate din regiunea Asia-Pacific.

Beijingul a respins o cerere a SUA pentru discuții militare directe, în semn de protest față de sancțiunile impuse generalului Li de SUA în 2018 din cauza achizițiilor de arme din Rusia.

La summitul de la Singapore, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a criticat China că a refuzat să poarte discuții militare.

Generalul Austin și generalul Li și-au dat mâna și au vorbit pentru scurt timp la cina de deschidere a evenimentului de vineri, însă acesta a fost singurul contact dintre cei doi oficiali.

Tonul „moderat” al ministrului chinez al Apărării semnalează că discuțiile cu omologul său american sunt posibile, dar Washingtonul trebuie să ridice sancțiunile împotriva lui, a spus Zhou Bo, un ofițer în retragere al Armatei Populare de Eliberare.

Li a fost sancționat în 2018 pentru achiziția de echipamente militare din Rusia. Mandatul său de cinci ani ca ministru al Apărării a început la începutul acestui an, dar sancțiunile îl împiedică să călătorească în SUA și, de asemenea, îngreunează invitarea generalului Austin în China, spune Zhou Bo.

„Dacă sancțiunea există, cum putem vorbi? Sancțiunile sunt foarte importante”, a spus Zhou, acum membru senior al Centrului pentru Securitate și Strategie Internațională al Universității Tsinghua din Beijing.

Înalți oficiali ai serviciilor de informații au participat la o întâlnire a șefilor de spionaj la summitul din Singapore, potrivit Reuters.

În ciuda conflictului diplomatic, un oficial de top al departamentului de stat al SUA a sosit la Beijing pentru o săptămână de discuții ample.

Relațiile dintre Washington și Beijing au fost tensionate în ultimii ani din cauza mai multor probleme, inclusiv revendicarea Chinei asupra Taiwanului și disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Un înalt oficial al PLA, locotenentul general Jing Jianfeng, a declarat că nu există loc de compromis în privința Taiwanului, acuzând SUA că se amestecă în regiune.

Decizia Washingtonului de a crește numărul de trupe în regiune ar putea spori riscul unei confruntări, a mai declarat acesta reporterilor.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri