Un stat african l-a dat afară pe ambasadorul german pentru că a fost „nepoliticos”

Data publicării:
Mahamat Idriss Déby Itno
Șeful juntei din Ciad, Mahamat Idriss Déby Itno. Foto: Profimedia Images

Guvernul statului african Ciad a anunţat expulzarea ambasadorului german din cauza „atitudinii nepoliticoase” şi a „lipsei de respect faţă de uzanţele diplomatice”.

Decizia a fost „motivată de atitudinea nepoliticoasă şi lipsa de respect pentru uzanţele diplomatice dovedite de către ambasadorul german, aşa cum sunt ele prevăzute de Convenţia de la Viena”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, vineri seară.

Nu au fost oferite explicaţii suplimentare, însă, potrivit presei locale, motivul ar putea fi criticile ambasadorului Jan-Christian Gordon Kricke la adresa actualului guvern de tranziţie. Diplomatului german i s-a dat un termen de 48 de ore pentru a părăsi ţara. El se afla la post în Ciad din 2021.

Ciad, o ţară cu resurse petroliere, dar săracă, din regiunea Sahelului, este condusă de un guvern militar de tranziţie, în frunte cu Mahamat Idriss Déby Itno, din aprilie 2021. Déby Itno a preluat conducerea după ce tatăl său, Idriss Déby, a fost ucis de rebeli care încercau răsturnarea guvernului.

Déby Itno promisese organizarea de alegeri democratice în termen de un an şi jumătate, însă acestea au fost amânate până în octombrie 2024. În toamna trecută, demonstraţii ale opoziţiei au fost reprimate sângeros.

Mulţi diplomaţi aflaţi la post în Ciad, ţară învecinată cu Libia, Niger, Nigeria, Camerun, Republica Centrafricană şi Sudan, au criticat ferm violenţele.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri