Un stat american le va cere condamnaților la moarte să aleagă metoda prin care vor fi executați, prin împușcare sau pe scaunul electric

Data actualizării: Data publicării:
Un steag al SUA, două cărți pe care stă un craniu și un ciocănel de judecător
Ilustrație: Profimedia Images

Guvernatorul statului american Carolina de Sud a promulgat, recent, o lege prin care oamenii condamnați la moarte vor avea obligația să aleagă felul în care vor fi executați – prin împușcare în fața plutonului de execuție sau pe scaunul electric, dacă injecția letală nu este disponibilă, relatează The Guardian.

Legea a fost promulgată discret, vineri, și vine ca urmare unui deficit de ser letal la nivelul Carolinei de Sud, care afectează capacitatea acestui stat de a pune în aplicare pedeapsa capitală. Carolina de Sud nu a mai executat niciun condamnat la moarte din 2011.

Astfel, statul din Sudul Statelor Unite devine al patrulea stat american care permite executarea prin împușcare după Mississippi, Oklahoma și Utah. Alte nouă state au ca metodă de execuție folosirea scaunului electric.

Multe companii farmaceutice au început să sisteze comercializarea de substanțe folosite pentru producerea de ser letal în state în care este legală pedeapsa capitală pentru a nu participa la această practică. În 2016, Pfizer, cea mai mare companie farmaceutică din lume, a impus noi controale pentru a se asigura că produsele sale nu sunt folosite de închisorile americane pentru execuții.

În Statele Unite, majoritatea celor condamnați la moarte sunt persoane de culoare – o statistică arată că 40% dintre persoanele condamnate la moarte sunt de culoare, însă procentul acestora din populație este de doar 13%.

Conform Centrului pentru informații cu privire la pedeapsa cu moartea, din 1973 și până astăzi, peste 170 de oameni executați au fost condamnați nevinovați și au fost exonerați post-mortem.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri