Submarinul care ducea turiști să vadă epava Titanicului a dispărut misterios

Data actualizării: Data publicării:
epava titanicului
Fotografie a epavei Titanicului, pe fundul Oceanului Atlantic. Foto: Profimedia Images.

Un submarin special folosit pentru a-i duce pe turiști în adâncurile Oceanului Atlantic pentru a vedea epava Titanicului, a dispărut în mod misterios, relatează BBC. O operațiune de căutare și salvare a supraviețuitorilor a fost pornită.

Compania OceanGate Expeditions se ocupă de expedițiile la Titanic

ACTUALIZARE 18:59 OceanGate Expeditions este o firmă privată care operează vehicule submersibile pentru explorări la adâncime în mări și oceane. Recent, compania transmisese pe rețelele sociale că una dintre expedițiile sale este în desfășurare.

OceanGate percepe o taxă de 250.000 de dolari pentru cei care vor să ocupe un loc în submarinele lor.

La bordul submarinului se pot urca trei turiști, pilotul și ceea ce compania numește „un expert de conținut”.

O scufundare până la locul epavei Titanicului, inclusiv coborârea și revenirea la suprafața apei, durează opt ore.

ACTUALIZARE 18:46 OceanGate Expeditions, o companie privată care organizează astfel de călătorii în adâncurile mărilor, a confirmat că submarinul în cauză este în proprietatea sa și că erau oameni la bordul acestuia în momentul în care a dispărut.

Fiecare loc la bordul unui submersibil din proprietatea companiei costă 250.000 de dolari, iar o expediție durează opt zile.

Conform acesteia, submersibilul său din fibră de carbon reprezintă „o șansă de a ieși din viața cotidiană și de a descoperi ceva cu adevărat extraordinar”.

ACTUALIZARE 18:40 Compania care deține submarinul dispărut în ocean a anunțat că „ia în calcul toate opțiunile” și că „se mobilizează” pentru a salva echipajul de la bordul vasului, informează BBC.

„Atenția noastră completă este pentru membrii echipajului din submersibil și pentru familiile lor”, a transmis OceanGate într-un comunicat.

Compania a mai transmis că a primit „asistență extinsă” din partea „mai multor agenții guvernamentale și a unor companii de profil” pentru eforturile de a restabili contactul cu submarinul.

„Lucrăm pentru a-i aduce înapoi în siguranță pe membrii echipajului”.

--

Paza de coastă din Boston a declarat pentru BBC că o operațiune de căutare pentru acest submersibil a fost pornită, luni.

Nu este clar câți oameni se aflau la bordul submarinului în momentul în care acesta a dispărut.

Astfel de mici vehicule subacvatice sunt folosite pentru a duce turiști să viziteze epava celebrului vas.

Titanicul s-a scufundat în anul 1912, în timpul primului său voiaj, după ce s-a izbit de un aisberg în Oceanul Atlantic.

Titanicul era cel mai mare vas de acest tip la momentul scufundării sale. Vasul plecase din Southampton, Anglia, și se îndrepta spre New York. Dintre cei 2.200 de pasageri de la bord, peste 1.500 au murit.

Epava faimosului vas se află la adâncime de 3.800 metri pe fundul Oceanului Atlantic și la o distanță de 600 de kilometri de coasta continentului american din Newfoundland, Canada.

De la descoperirea epavei în 1985, Titanicul a fost explorat pe larg.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri