Ungaria nu-l vrea pe Mark Rutte la conducerea NATO: „Nu putem susţine alegerea unei persoane care a dorit punerea Ungariei în genunchi”

Data publicării:
Szijjarto asculta la casti
Foto: Profimedia

Guvernul Ungariei a anunțat, marți, că nu va sprijini numirea lui Mark Rutte, în prezent prim-ministru al guvernului Țărilor de Jos, în funcția de secretar general al NATO. „Nu putem susţine alegerea ca secretar general al NATO a unei persoane care a dorit punerea Ungariei în genunchi”, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, conform Reuters.

Szijjarto face referire la o declarație a lui Rutte legată de disputa veche între guvernul ungar și instituțiile europene legată de drepturile minorităților sexuale. Pe vremea când guvernul de la Budapesta adopta această lege anti-LGBT, Mark Rutte spunea că „Ungaria nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană” și că trebuie să fie „pusă în genunchi pe această temă”.

Actualul secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, îşi va încheia mandatul în octombrie 2024, după ce i-a fost deja prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

Mark Rutte a făcut deja cunoscut faptul că doreşte acest post, iar Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania şi-au exprimat susţinerea pentru el. Însă numirea secretarului general al NATO necesită consensul statelor membre. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri