Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de ajutoare financiare pentru Africa și alte regiuni vulnerabile în fața pandemiei

Data publicării:
masuri dezinfectie kenya coronavirus
Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană pregăteşte un "pachet de ajutoare financiare" pentru Africa şi pentru alte regiuni vulnerabile în faţa pandemiei de COVID-19, inclusiv pentru a evita revenirea acesteia în Europa, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citează Agerpres.

"Lucrăm pentru a pune împreună toate resursele cu scopul de a crea un pachet de ajutoare ce va fi înaintat reuniunii miniştrilor dezvoltării la 8 aprilie", a explicat Josep Borrell după o videoconferinţă cu miniştrii de externe din UE.

Problema este însă că resursele bugetului european îşi ating limita, a explicat o sursă europeană.

Comisia Europeană tocmai a alocat 3 miliarde din cele 4 miliarde din rezervele sale pentru a sprijini sistemele de sănătate ale statelor membre, a afirmat vineri eurodeputatul român Siegfried Mureşan, membru al Comisiei de Buget din Parlamentul European.

Miliardul rămas este în rezervă pentru a face faţă "unor circumstanţe extraordinare" provocate de pandemie, a subliniat el, potrivit AFP.

În ceea ce priveşte Fondul European pentru Dezvoltare (FED), dotat cu 30,5 miliarde de euro în afara bugetului UE pentru perioada 2014-2020, acesta se apropie de final.

Josep Borrell a furnizat o pistă vorbind despre posibilitatea "realocării" de resurse deja atribuite, dar încă necheltuite. Şeful diplomaţiei europene poate realoca sume deja atribuite din bugetul acţiunilor externe, a confirmat Mureşan pentru AFP.

A fost făcută o evaluare a nevoilor celor mai vulnerabile ţări, iar ea va fi înaintată miercuri miniştrilor.

"Trebuie să mobilizăm un adevărat pachet de asistenţă pentru a evita ca pandemia să se mute spre regiunile care nu sunt contaminate, dar care mâine ar putea reprezenta un nou risc pentru noi", a pledat la 24 martie şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

"Este o chestiune de solidaritate, dar este şi un lucru legat de securitatea noastră", a explicat el.

"Africă ne preocupă, pentru că dacă pandemia loveşte acolo, ea poate scăpa foarte rapid de sub control şi poate face ravagii", a insistat vineri Josep Borrell. "Ajutorul este în interesul nostru", a afirmat el.

"Problema celor mai vulnerabile ţări este şi problema noastră de asemenea. Pandemia nu poate fi învinsă decât dacă este învinsă peste tot", a explicat şeful diplomaţiei europene, fără a numi aceste ţări vulnerabile.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri