Val de căldură și caniculă „insuportabilă” cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius în Brazilia

Data publicării:
Sao Paulo, Brazil. 20th Sep, 2023. Children play at a fountain in the city. Due to the unusually high temperatures for this time of year, passers-by seek refreshment. Credit: Allison Sales/dpa/Alamy Live News
Foto: Profimedia Images

Alerte roșii de vreme extremă au fost emise pentru aproape 3.000 de orașe și orășele din toată Brazilia, țara care se confruntă cu un val de căldura nemaivăzut pentru această dată din calendar, relatează BBC. Recordurile au fost bătute în mai multe zone ale țării, inclusiv în orașul Rio de Janeiro, unde temperaturile au ajuns la un vârf de 52,5 grade Celsius.

Peste 100 de milioane de oameni sunt afectați de această căldură extremă, iar temperaturile foarte ridicate sunt așteptate să continue cel puțin până vineri. Oficialii brazilieni spun că temperaturile extreme sunt o consecință a fenomenului El Nino și schimbărilor climatice.

În Sao Paulo s-a înregistrat o medie de 37,3 grade Celsius, marți după-amiază, a transmis Institutul Național de Meteorologie (Inmet).

„Sunt epuizată, e greu. Când ajung acasă trebuie să mă ud cu apă rece, altfel nici nu pot să mă ridic de oboseală, e greu și să dormi”, spune Riquelme da Silva, de 22 de ani. Dora, o vânzătoare stradală de 60 de ani, a descris căldura ca fiind „insuportabilă” pentru cei care lucrează în aer liber.

Inmet a emis numeroase alerte roșii pentru o mare parte din țară. Prin acestea avertizează că temperaturile vor fi cu 5 grade mai mari decât normalul perioadei timp de 5 zile și că ar putea să fie un pericol semnificativ pentru sănătatea oamenilor.

Valul de căldură, care vine cu mai mult de o lună înainte de începutul verii în emisfera sudică, a dus la creșteri uriașe de consum de energie electrică în Brazilia, în condițiile în care oamenii încearcă să se răcorească.

Cercetări ale Inmet de săptămâna trecută au arătat că temperaturile medii au fost peste valorile istorice din iulie și până în octombrie. Vremea extremă devine mult mai frecventă și mai intensă în toată lumea din cauza schimbărilor climatice.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri