Sari la conținut

VIDEO. Mihail Saakașvili a fost „răpit”de bărbați în haine de camuflaj. El a fost expulzat din Ucraina

Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, devenit lider de opoziţie în Ucraina, a fost „răpit” luni la Kiev de persoane necunoscute, a declarat purtătorul său de cuvânt, citat de agenţia Reuters, relatează Agerpres. 

.

ACTUALIZARE 18:35 - Opozantul Mihail Saakaşvili, acuzat că a urzit o lovitură de stat” în Ucraina şi căruia i s-a retras cetăţenia ucraineană în vară, a fost arestat şi expluzat către Polonia, au anunţat autorităţile ucrainene, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Această persoană se afla pe teritoriul ucrainean ilegal, de aceea (...) ea a fost trimisă către altă ţară din care a venit încălcând legea ucraineană”, au anunţat într-un comunicat grănicerii.


Conform acestuia, indivizi neidentificaţi care purtau costume de camuflaj verzi şi aveau feţele acoperite cu măşti l-au luat cu forţa pe Saakaşvili şi au plecat cu trei dube albe.

Acelaşi purtător de cuvânt a spus că răpitorii ar putea fi membri ai unei unităţi speciale a serviciului de protecţie a frontierei, dar nu a oferit detalii.

Bărbații l-au săltat pe Saakașvili din restaurantul Suluguni din Kiev, transmite agenția UNIAN. Momentul a fost filmat de un martor și postat pe pagina de Facebook a fostului președinte georgian. 

În înregistrare se observă, afară, lumina unor girofaruri, în momentul în care Mihail Saakașvili este scos cu forța pe ușa localului. 

Acuzat de autorităţile ucrainene că a vrut „să preia puterea prin forţă'' în cursul recentelor manifestaţii anticorupţie, Mihail Saakaşvili, a fost arestat pentru scurt timp în decembrie la Kiev, apoi eliberat şi consemnat la domiciliu, consemnare pe care Parchetul ucrainean nu a mai prelungit-o săptămâna trecută.

Tot atunci, avocatul său a spus că, după ce a pierdut un apel în instanţă, fostul preşedinte al Georgiei riscă să fie extrădat către această ţară, unde în ianuarie a fost condamnat în contumacie la trei ani de închisoare pentru „abuz de putere” în afacerea privind asasinarea tânărului bancher Sandro Girgvliani în anul 2006, proces pe care Saakaşvili îl consideră motivat politic.