Viktor Orban îi întreabă pe unguri dacă mai vor sancțiuni împotriva Rusiei. Chestionarele trimise prin poștă au răspunsurile sugerate

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban face un gest de persoana aparent revoltata
Premierul Viktor Orban a lansat o consultare populară prin care îi întreabă pe unguri dacă mai vor sancțiuni împotriva Rusiei. Textul explicativ al chestionarelor sugerează deja răspunsul negativ Foto: Profimedia Images

Viktor Orban îi întreabă pe unguri dacă mai vor sau nu sancțiuni împotriva Rusiei. Un chestionar cu 7 întrebări a început să ajungă în cutiile poștale din țară. Premierul ungar a spus că este o „consultare națională”, dar guvernul sugerează răspunsul prin texte aparent explicative care însoțesc întrebările. Potrivit unui sondaj al YouGov, în Ungaria și Turcia este cel mai scăzut sprijin pentru noi sancțiuni.

Angajați ai Guvernului Ungariei au început să pună în cutii poștale din toată țara plicuri cu formularul de „consultare națională”. Este un fel de referendum pe care Viktor Orban îl face ca să arate că ungurii sunt de partea lui și împotriva sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei.

„Ne-au promis că sancțiunile îi vor afecta pe ruși mai mult decât pe noi. Nu știm exact câte probleme sunt pentru ruși, dar pentru noi sunt multe, asta e sigur. Ne-au spus că sunt sancțiuni serioase. Nu sunt. Ne-au promis că ne vor apropia de finalul războiului. În schimb, situația s-a agravat. Poate este ceva greșit și ar trebui să-i întrebăm pe prietenii americani: ce se întâmplă aici, dragi prieteni? Cine are de câștigat?”, a declarat premierul Viktor Orban.

Cele șapte întrebări sunt legate de principalele subiecte care leagă Ungaria de Rusia - petrol, gaz și energie nucleară. Este și un punct despre un potențial val de imigrație, care ar porni de la criza alimentară. Această criză ar fi generată de sancțiunile occidentale, în ochii guvernului Orban, deși lucrurile nu stau așa.

La fiecare întrebare de pe formularul trimis ungurilor este și un scurt text explicativ, care sugerează de fapt cititorilor să răspundă că nu vor sancțiuni, adică ceea ce își dorește premierul să audă.

Prima întrebare începe așa: „Bruxelles-ul a decis să introducă sancțiuni pentru petrol. Sunteți de acord cu sancțiunile de la Bruxelles pentru petrol?”

După care continuă: „Restricțiile ar fi extinse și la livrările de gaz. Sunteți de acord cu sancțiunile pentru livrările de gaz?

„Bineînțeles că o să-l completez, deoarece cred că este important ca oamenii să își exprime opinia”, spune o locuitoare din Budapesta.

Viktor Orban nu este la primul referendum de acest fel. În 2017, de pildă, a organizat o consulare populară împotriva lui George Soros. Și atunci, și acum, rezultatul este pur consulativ.

Care sunt cele 7 întrebări cărora Viktor Orban le sugerează răspunsul

Potrivit hirado.hu, este pentru a 12-a oară când guvernul se adresează celor 8 milioane de cetățeni sub această formă. Locuitorii pot răspunde celor șapte întrebări și online, până la începutul lunii decembrie.

Iată cum este formulat textul chestionarelor:

1. Bruxelles-ul a decis să introducă sancțiuni petroliere

După izbucnirea războiului, s-a convenit încă de la început că sancțiunile împotriva Rusiei nu vor acoperi energia. Cu toate acestea, în iunie, la Bruxelles, reprezentanții au decis să interzică importul de petrol și produse petroliere din Rusia. Ungaria s-a zbătut să obțină o scutire, deoarece ar fi fost nevoie de mulți ani și de sute de miliarde de forinți pentru a înlocui țițeiul rusesc. În cazul Ungariei, un embargo petrolier ar duce la probleme grave de aprovizionare și ar reprezenta o povară uriașă pentru economie.

Sunteți de acord cu sancțiunile petroliere de la Bruxelles?

2. Sancțiunile ar urma să fie extinse și la livrările de gaz

Liderii de la Bruxelles vor să extindă sancțiunile și la livrările de gaze. Economia europeană este semnificativ dependentă de gazul rusesc (dependența Ungariei este de 85%). Perspectiva sancțiunilor în privința gazelor a adus la creșteri ale prețurilor la energie mai mari decât atunci când a izbucnit războiul. Consecințele sunt deja grave. Facturile la utilități au crescut la niveluri record în întreaga Europă. Rusia amenință să întrerupă livrările de gaze ca răspuns la sancțiuni. Acest lucru pune în pericol încălzirea apartamentelor și funcționarea economiei europene.

Sunteți de acord cu sancțiunea pentru livrările de gaz?

3. Sancțiunile de la Bruxelles se aplică și în cazul materiilor prime

Bruxelles-ul a interzis, de asemenea, importul de combustibili solizi (cum ar fi cărbunele) din Rusia. O interdicție se aplică și pentru oțel și lemn, iar ei vor să o extindă și la alte materii prime. Măsura a dus la creșterea prețurilor, ceea ce a sporit și mai mult povara asupra familiilor. Ca urmare a crizei energetice, Europa are nevoie de o cantitate mai mare de combustibil solid decât înainte și nu își poate acoperi nevoile din producția proprie.

Sunteți de acord cu sancțiunile privind materiile prime?

4. Sancțiunile ar urma să fie extinse și la elementele de combustibil nuclear

Parlamentul European și mai multe state membre doresc să extindă sancțiunile și la combustibilul nuclear. Centralele nucleare joacă un rol cheie în aprovizionarea cu energie electrică a Europei. O parte semnificativă dintre acestea funcționează cu materiale combustibile rusești, care nu pot fi înlocuite pe termen scurt din cauza condițiilor tehnice. Prin urmare, dacă sancțiunile ar fi extinse și la combustibilul nuclear, ar amenința aprovizionarea stabilă cu energie electrică și ar duce la explozia prețurilor.

Sunteți de acord cu sancțiunile privind combustibilul nuclear?

5. Extinderea centralei nucleare de la Paks se află, de asemenea, în vizorul politicii de sancțiuni

Centrala nucleară de la Paks este garanția ieftinirii energiei electrice în Ungaria. Aceasta este în curs de extindere cu ajutorul companiilor rusești. Unii doresc ca sancțiunile nucleare să se refere și la extinderea centralei nucleare de la Paks. Potrivit Parlamentului European și unor partide de opoziție, ar trebui să se pună capăt cooperării pentru dezvoltare cu companiile rusești. Suspendarea extinderii ar putea duce la noi creșteri de prețuri și la întreruperi ale aprovizionării.

Sunteți de acord cu faptul că investiția de la Paks ar trebui să fie, de asemenea, acoperită de sancțiuni?

6. Politica de sancțiuni afectează și turismul

Sancțiunile aduc prejudicii și turismului european, care oricum nu se află într-o situație ușoară în perioada post-pandemică. Din cauza restricțiilor de intrare, numărul turiștilor din Rusia a scăzut semnificativ. Măsura afectează și Ungaria, mai ales dacă ne gândim că numărul persoanelor care sosesc din străinătate este încă sub nivelul dinainte de pandemie. Este un sector care oferă locuri de muncă pentru sute de mii de oameni din țara noastră.

Sunteți de acord cu sancțiunea care restricționează turismul?

7. Sancțiunile vor crește prețurile alimentelor și ar putea duce la un nou val de imigrație

Sancțiunile au, de asemenea, un impact grav asupra aprovizionării cu alimente. Creșterea prețului la gaz crește foarte mult costurile producției agricole, iar sancțiunile se extind și la anumite componente ale îngrășămintelor. Creșterea prețurilor la alimente în țările în curs de dezvoltare crește riscul de foamete. Acest lucru va duce la valuri și mai mari de migrație și va crește presiunea asupra granițelor Europei.

Sunteți de acord cu sancțiunile care determină creșterea prețurilor la alimente?

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...