Virusul misterios din China: A fost anunțat un al patrulea deces. Pericol mare de răspândire odată cu apropierea Anului Nou chinezesc

Data publicării:
Cuplu de chinezi cu masti de protectie pe față
Foto:Guliver/GettyImages

Un bărbat de 89 de ani din Chia a devenit a patra persoană care a murit din cauza noului virus care a apărut în această țară și care continuă să se răspândească, transmițându-se de la om la om, informează BBC. OMS a anunţat organizarea, miercuri, a unei reuniuni de urgenţă pentru a stabili dacă declară „urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională”, clasificare care nu este utilizată decât pentru epidemiile cele mai grave.

Autoritățile chineze au anunțat marți că bărbatul a murit duminică, la Wuhan, oraş din centrul ţării în care s-a declanşat epidemia care a infectat, oficial, până acum, peste 200 de persoane. Oamenii de știință cred însă că în realitate, sunt mult mai multe persoane infectate.

Cel puțin 15 cadre medicale din Wuhan au contractat virusul, iar una dintre ele este în stare critică, au mai anunțat autoritățile chineze.

La mai bine de o lună de la apariţia sa, virusul din familia SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) s-a răspândit în mai multe oraşe mari ale ţării - printre care Beijing şi Shanghai - şi în alte trei ţări din Asia: un caz în Japonia, unul Coreea de Sud şi două în Thailanda. Toți acești oameni călătoriseră la Wuhan.

Anul Nou chinezesc - risc sporit de răspândire a virusului

Virusul provoacă îngrijorare tot mai mare în China şi în ţările din vecinătate, în condițiile în care sâmbătă este Anul Nou chinezesc, ocazie cu care, se știe, se înregistrează un vârf în ceea ce privește călătoriile și deplasarea populației. Acestă perioadă, în care de obicei gările şi aeroporturile sunt arhipline, este un factor de risc suplimentar pentru propagarea virusului.

Zhong Nanshan, oficial chinez din domeniul sănătății, a anunțat luni că se confirmă transmiterea virusului de la o persoană la alta.

Tulpina incriminată este un nou tip de coronavirus, o familie care cuprinde un număr mare de virusuri. Acestea pot provoca boli uşoare la om (precum o răceală), dar şi probleme de sănătate mai grave, precum SARS.

Expertul a ajutat la evaluarea amplorii epidemiei de SARS din 2002-2003, care s-a soldat cu 774 de morţi în lume, din care 349 în China continentală şi 299 în Hong Kong, din 8.096 de cazuri, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri