Virusul Zika, la un pas de o răspândire explozivă. Cât de periculoasă poate deveni o singură mutație

Data actualizării: Data publicării:
copil cu microcefalie dupa infectarea cu zika
Virusul poate produce microcefalie la nou-născuți. FOTO: Getty Images

Cercetătorii avertizează că este posibil să apară un nou focar de virus Zika și atrag atenția că o singură mutație ar fi suficientă pentru a declanșa o răspândire explozivă a infectărilor.

Boala a provocat o urgență medicală la nivel global în 2016, când mii de copii s-au născut cu leziuni cerebrale după ce mamele lor s-au infectat în timpul sarcinii, scrie BBC.

Oamenii de știință din SUA spun că lumea ar trebui să fie atentă la noile mutații care pot apărea. Mai multe analize de laborator, prezentate în revista Cell Reports, sugerează că virusul s-ar putea modifica cu ușurință, creând noi variante. Studii recente despre infecții sugerează că aceste variante pot duce la transmiterea virusului chiar și în țările în care s-a atins imunitatea de grup în urma focarelor anterioare de Zika, afirmă echipa de la Institutul de Imunologie La Jolla.

În acest context, cercetătorii subliniază că și alți viruși în afară de Covid-19 pot reprezenta o amenințare.

Zika se transmite prin înțepătura țânțarului tigru (Aedes), insectă responsabilă și pentru febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya. De asemenea, virusul Zika se transmite și prin contact sexual neprotejat. Țânțarii Aedes se găsesc în toată America - cu excepția Canadei și Chile, unde este prea frig pentru ca ei să supraviețuiască - și în Asia. Persoanele contaminate prezintă simptome asemănătoare gripei, precum febra moderată, erupție cutanată, dureri de cap, dureri musculare și conjunctivită, simptome despre care medicii spun că dispar într-un interval de 2-7 zile.

Și totuși, virusul este periculos pentru femeile însărcinate, deoarece poate produce microcefalie, o malformație gravă și ireversibilă caracterizată printr-un craniu anormal de mic la nou-născuți. 

Cercetătorii au constatat că Zika poate suferi relativ ușor mutații, care îi permit să se răspândească în ciuda imunității dobândite printr-o infecție anterioară.

„Am auzit atât de multe comentarii în ultima perioadă despre evoluția rapidă și apariția variantelor de coronavirus, dar acesta este un semnal să ne amintim că schimbarea formei este o caracteristică comună pentru mulți viruși. Cercetările arată cât de rapid poate apărea o schimbare în secvența genomului unui virus și impactul puternic pe care îl poate avea asupra pericolului de îmbolnăvire.”, a atras atenția Jonathan Ball, virusolog la Universitatea din Nottingham.

„Deși aceste constatări au fost observate în experimente de laborator și, prin urmare, au anumite limite, arată că există pericolul ca variante de îngrijorare să apară în timpul ciclului normal de transmitere a Zika și ne reamintește că monitorizarea este importantă pentru a urmări virușii pe măsură ce aceștia evoluează.”, a adăugat dr Clare Taylor, cercetător în microbiologie. Monitorizarea ar permite o intervenție la timp cu privire la posibile noi variante și la problemele pe care le pot crea acestea, a mai afirmat Clare Taylor.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri