Vladimir Putin a hotărât să se vaccineze cu Sputnik V, la aproape o lună de la începutul campaniei de vaccinare din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin, în timpul unei ședințe online a Consiliului de Stat al Rusiei.
Vladimir Putin, în timpul unei ședințe online a Consiliului de Stat al Rusiei. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin se va imuniza împotriva coronavirusului cu vaccinul rusesc Sputnik V, după o perioadă lungă de așteptare. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, la televiziunea de stat rusă, duminică.

„A spus că se va vaccina, a luat această decizie dar a așteptat până la încheierea tuturor formalităților”, a spus Peskov, citat de Reuters.

Rusia a lansat deja un program de vaccinare voluntară la începutul lunii decembrie, începând vaccinarea cu grupurile de populație cele mai vulnerabile, însă Putin a refuzat să se vaccineze până recent. Anterior, un nou program de testare a vaccinului Sputnik V, pentru persoane cu vârste de peste 60 de ani a fost efectuat, iar ministerul rus al Sănătății a anunțat că acesta va fi aprobat și pentru acest segment de vârstă.

În vârstă de 68 de ani, Putin a spus că „nu vede niciun motiv să nu se vaccineze”, că Sputnik V este eficient și sigur, și că a așteptat pentru ca serul rusesc să devină disponibil.

Vaccinul rusesc este administrat și el în două doze la o diferență de 21 de zile, iar autoritățile sanitare din Rusia au îndemnat pe cei care se vaccinează să se abțină de la alcool timp de două luni înainte și după imunizare.

„Beneficiarii vaccinului trebuie să se abțină de la alcool cu cel puțin două săptămâni înainte de imunizare și timp de 42 de zile după prima injecție. Atunci se formează imunitatea, iar ei trebuie să aibă grijă. Alcoolul pune o povară pe organism. Dacă vrem să rămânem sănătoși și să avem un răspuns imunitar puternic trebuie să nu bem alcool”, a spus Anna Popova, șefa agenției de protecție a consumatorilor din Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri