Live Text Război în Ucraina. Kievul și Moscova au făcut al treilea schimb de prizonieri. Ofensivă rusă în regiunea Harkov

Data actualizării: Data publicării:
A Ukrainian man named Maxim prays next to a dead male with his hands bound at an abandoned Russian camp near Makariv, Ukraine
Noi orori ies la iveală după retragerea rușilor. În Makariv, peste 130 de civili au fost uciși, potrivit primaului. Foto: Profimedia
Din articol
Primarul Harkovului: Rușii folosesc bombe cu parașută Volodimir Zelenski: Ucraina este pregătită „totuși” de discuții cu Rusia Ministrul sănătății de la Kiev: 20 de spitale ucrainene, „distruse complet” Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina Armata ucraineană susține că a descoperit o groapa comună cu militari ruși Armata ucraineană: Harkovul, bombardat „practic” toată ziua Locul nr. 52 rămâne liber în trenurile ucrainene Marea Britanie va trimite Ucrainei noi echipamente militare Cancelarul Austriei a venit în Ucraina și a mers la Bucha Boris Johnson s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev Rusia organizează exerciţii de luptă în Kaliningrad, un teritoriu rus la Marea Baltică înconjurat de țări NATO YouTube a blocat canalul Dumei de Stat a Rusiei Bombardamentele au continuat la Harkov Rusia anunță că a distrus un depozit de muniție în Ucraina Cernobîl: Ucrainenii au furat motorină de la ruși Rusia se va concentra asupra Donbasului și orașelor din sud, atenționează Marea Britanie Bilanțul pierderilor rusești, estimat de armata ucraineană CNN: Radiații detectate în încăperile din centala nucleară de la Cernobîl unde au stat soldații ruși Scandal politic în Slovacia, declanșat de donarea sistemului antiaerian S-300 Investigație pentru crime de război la Bucha 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor 3 mașini au explodat după ce au trecut peste minele lăsate de ruși în Borodianka Stare de asediu în Odesa Ucrainenii au capturat de la ruși lansatorul de rachete termobarice și l-au folosit împotriva lor 132 de civili uciși în orașul Makariv (primar) Zelenski: „Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică” Zelenski va răspunde repede la chestionarul privind candidatura la UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu uciderea a peste 50 de persoane, dintre care cinci copii. În Odesa a fost declarată stare de asediu. În același timp, după retragerea forțelor ruse din nordul Ucrainei, continuă să iasă la lumină ororile comise în localitățile ocupate. La Makariv, oraș din regiune Kievului, primarul spune că rușii au omorât peste 130 de civili și au distrus complet aproape jumătate de oraș.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

harta ucraina 9 apr
Harta frontului din Ucraina la 9 aprilie. Sursă: Ministerul Apărării, Marea Britanie

Primarul Harkovului: Rușii folosesc bombe cu parașută

ACTUALIZARE 23.59 Primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, susține că rușii au aruncat în oraș bombe atașate de parașute și i-a avertizat pe oameni să nu se apropie de astfel de proiectile.

„Harkovul a fost bombardat cu noi tipuri de bombe. Agresorii ruși aruncă bombe cu parașuta. Vă îndemn să nu vă apropiați sub nicio formă de astfel de parașute și să le raportați imediat echipelor de salvare”, a declarat Ihor Terehov, citat de site-ul Ukrainska Pravda, care publică și o fotografie făcută publică de primar.

bomba cu parasuta - ukrainska pravda
Primarul din Harkov susține că rușii aruncă bombe atașate de parașute Foto: pravda.com.ua

Edilul a mai spus că 1.716 clădiri rezidențiale au fost distruse de la începutul invaziei rusești în oraș. 

Citiți și: VIDEO. Locuitori din Harkov care duceau gunoiul la ghenă, surprinși de un atac rusesc. Imagini cu impact emoțional

Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei înainte de război, este în continuare ținta bombardamentelor rusești care pregătesc ofensiva terestră mai la sud, în Donbas, și vor să-și asigure flancul nordic.

Oleksandr Motuzianik, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că forțele de ocupație rusești se pregătesc să captureze Harkovul și să atace trupele ucrainene.

Primarul Ihor Terehov i-a îndemnat pe locuitori să își petreacă nopțile în adăposturi antiaeriene, dacă este posibil.

El i-a asigurat pe locuitorii din Harkov că orașul este bine înarmat și pregătit să se apere și le-a cerut să nu cedeze panicii. De duminică, orașul va primi mai mult ajutor umanitar, spune edilul.

Volodimir Zelenski: Ucraina este pregătită „totuși” de discuții cu Rusia

ACTUALIZARE 21:50 Ucraina este „totuşi pregătită” să poarte convorbiri cu Rusia, aflate într-un punct mort după descoperirea atrocităţilor din oraşele ucrainene eliberate, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Ucraina a spus întotdeauna că este pregătită pentru negocieri şi caută orice posibilitate pentru a opri războiul. În paralel vedem, din păcate, pregătiri pentru lupte importante, unii spun decisive, în est”, a afirmat şeful statului ucrainean într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer, aflat în vizită la Kiev şi la Bucha, oraş devenit simbol al atrocităţilor invaziei ruse.

„Noi suntem pregătiţi să luptăm şi, în paralel, să căutăm căi diplomatice pentru a opri acest război. Avem în vedere un dialog în paralel”, a continuat Zelenski.

Ultima rundă a tratativelor directe ruso-ucrainene s-a desfăşurat în 29 martie la Istanbul, prilej cu care Ucraina a detaliat principalele sale propuneri în vederea unui acord cu Moscova, printre care neutralitatea sa în schimbul unui acord internaţional pentru garantarea securităţii sale.

„În est şi în sud, observăm o concentare de arme, echipamente şi trupe care se pregătesc să ocupe o altă parte a teritoriului nostru”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Întrebat despre scenariile unei asemenea ofensive, el a spus că acestea depind de forţa ucrainenilor, de rapiditatea partenerilor de a furniza arme Ucrainei şi de dorinţa liderului rus (Vladimir Putin) de a merge mai departe.

Ministrul sănătății de la Kiev: 20 de spitale ucrainene, „distruse complet”

Ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Liaşko, a anunţat sâmbătă că peste 20 de spitale ucrainene au fost „distruse complet” în timpul invaziei ruse. De asemenea, peste 300 de spitale şi alte instituţii medicale au fost avariate parţial.

Liaşko a precizat că spitale din oraşe ca Bucea şi Irpin au fost repuse în funcţiune, însă este nevoie de anumite reparaţii la aceste obiective.

Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

ACTUALIZARE 21:20 Ucraina a făcut sâmbătă un schimb de prizonieri cu Rusia, al treilea schimb de acest fel de la începutul războiului, astfel că 12 soldați și 14 civili ucraineni se întorc acasă, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk într-o postare online, relatează Reuters.

Oficialul ucrainean nu a precizat câți ruși au fost eliberați în schimb.

Ucraina susține că prizonierii ruși au conformat crimele de război ale armatei ruse, care ar fi vizat civili în mod deliberat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri la postul american de televiziune CBS că există înregistrări cu prizonieri de război care au recunoscut că au ucis oameni și că există piloți în închisoare care aveau hărți cu ținte civile pe care le-ar fi avut de bombardat, relatează The Guardian.

Armata ucraineană susține că a descoperit o groapa comună cu militari ruși

ACTUALIZARE 20.40 Biroul de comunicare strategică al armatei ucrainene a postat sâmbătă o fotografie în care pretinde că sunt militari ruși morți, lăsați într-o groapă comună după luptele din regiunea ucraineană Harkov, din nord-estul țării.

„Mitul este că rușii nu-și lasă morții . La Vilhivka, o groapă comună a ocupanților a fost descoperită de soldații Brigăzii 92 Mecanizată”, susține armata ucraineană.

CNN precizează că nu a putut verifica imediat autenticitatea fotografiei, care arată cel puțin 10 cadavre în uniforme rusești.

„Noi nu-i lăsăm pe ai noștri în urmă” este unul dintre sloganurile neoficiale ale războiului rus din Ucraina.

Comunicatul armatei ucrainene susține că soldații Brigăzii 92 Mecanizate și detașamentele de voluntari din apropierea Harkovului au distrus două grupuri tactice ale batalionului rus în data de 30 martie.

Armata ucraineană: Harkovul, bombardat „practic” toată ziua

Luptele au continuat sâmbătă în regiunea din nord-estul orașului Harkov.

Acesta „a fost bombardat practic toată ziua” și se așteaptă o ofensivă rusă în regiunea Harkov din direcția Izium, a declarat Vadim Denisenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, sâmbătă, la televiziunea națională.

„Rușii continuă să își consolideze forțele pe această direcție”, a spus el. „Înțelegem că una din sarcinile-cheie ale forțelor ruse este să ajungă în Donbas, mai exact la Sloviansk și Kramatorsk dinspre Izium. Așadar, aceasta este una dintre cele mai dificile direcții începând de astăzi”, a anunțat el.

Locul nr. 52 rămâne liber în trenurile ucrainene

Compania feroviară de stat din Ucraina, Ukrzalizniți, va lăsa locul numărul 52 vacant în trenurile din întreaga țară în memoria celor 52 de persoane ucise în atacul cu rachete rusești asupra gării din Kramatorsk.

„Uciderea brutală a 52 de civili ucraineni într-un atac rus cu rachetă asupra gării din Kramatorsk nu poate fi uitată”, se arată într-un comunicat al companiei ucrainene citat de CNN. „Astăzi, 9 aprilie, Ukrzalizniția lasă scaunele nr. 52 goale în mai multe trenuri din țară în memoria celor uciși în Kramatorsk. În loc de pasageri, vor fi flori pe aceste locuri”, anunță compania feroviară.

Un oficial al companiei a mai anunțat că de la începutul invaziei ruse, 3,5 milioane de persoane au fost evacuate cu trenul.

Marea Britanie va trimite Ucrainei noi echipamente militare

ACTUALIZARE 20:20 Regatul Unit va trimite 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete antinavă pentru a susţine Ucraina împotriva invaziei ruse, a anunţat Downing Street sâmbătă, după întâlnirea avută la Kiev de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Boris Johnson, relatează Agerpres.

Ajutorul se adaugă celui format din echipamente militare de ultimă generaţie în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), anunţat vineri de Londra.

De asemenea, Regatul Unit va garanta un credit suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru Ucraina. În plus, guvernul britanic va liberaliza tarifele asupra majorităţii importurilor din Ucraina şi va oferi facilităţi vamale.

Boris Johnson este primul lider din G7 (principalele state industrializate din lume) care vizitează Ucraina după începerea invaziei ruse în această ţară, pe 24 februarie.

Citiți și: Boris Johnson și Volodimir Zelenski s-au plimbat prin centrul Kievului, luându-i prin surprindere pe localnici

Cancelarul Austriei a venit în Ucraina și a mers la Bucha

ACTUALIZARE 19.50 Cancelarul austriac Karl Nehammer a venit sâmbătă la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, după ce în prealabil a mers și vizitat orașul Bucha, la nord-vest de Kiev, unde săptămâna trecută au fost descoperite gropi comune cu civili.

Nehammer a numit Bucha „un loc al crimelor de război”.

Karl Nehammer la bucha profimedia-0681491996
Cancelarul austriac Karl Nehammer (dreapta) a vizitat gropile comune de la Bucha Foto: Profimedia Images

„Trebuie să facem cunoscute aceste crime de război la ONU, iar justiția internațională trebuie să înceapă să investigheze și să combată aceste crime”, a spus cancelarul austriac.

Zelenski i-a mulțumit pentru sprijinul pe care Ucraina l-a primit până acum și a reiterat apelul său pentru mai multe sancțiuni împotriva Rusiei.

Karl Nehammer a declarat că deși Austria este neutră din punct de vedere militar, „înțelegem că trebuie să ajutăm acolo unde au loc nedreptăți și crime de război”.

Austria susține sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, iar blocul european este gata să pună în aplicare și mai multe sancțiuni, a declarat Nehammer la o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, susținută la Kiev.

După întâlnirea cu Karl Nehammer, Zelenski a declarat că, în ciuda atrocităților, este „pregătit” pentru negocieri cu Rusia și „caută orice modalitate de a opri acest război”. El a adăugat: „Din păcate, în paralel, vedem pregătirile pentru bătălii importante, unii spun decisive, în est”.

Boris Johnson s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev

ACTUALIZARE 17:10 Premierul Boris Johnson se află la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, potrivit unui anunț-supriză făcut de Ambasada Ucrainei la Londra, care publică și o fotografie de la întâlnire.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vizita lui Boris Johnson, neanunțată în prealabil, intervine după ce o serie de alți oficiali europeni au venit în ultimele zile la Kiev pentru a transmite un mesaj de susținere.

„Premierul a mers în Ucraina pentru a se întâlni personal cu președintele Zelenski, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean. Ei vor discuta despre sprijinul pe termen lung al Regatului Unit pentru Ucraina, iar premierul va prezenta un nou pachet de ajutor financiar și militar”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Citiți și: Boris Johnson la Kiev: „Ucraina a arătat curajul unui leu, iar tu, Volodimir, ai fost răgetul leului”

Rusia organizează exerciţii de luptă în Kaliningrad, un teritoriu rus la Marea Baltică înconjurat de țări NATO

ACTUALIZARE 18:40 Rusia a organizat sâmbătă exerciţii de luptă în Kaliningrad, o enclavă la Marea Baltică, situată între Polonia şi Lituania, potrivit agenţiei de ştiri Interfax, citată de Comandamentul Flotei Baltice.

„Până la 1.000 de militari... şi peste 60 de unităţi de echipament militar au fost implicate”, a declarat serviciul de presă al Comandamentului Flotei ruse din Marea Baltică, citat de Interfax, potrivit Reuters.

Separat, 20 de avioane de vânătoare Su-27 şi bombardiere Su-24 din linia întâi a aviaţiei au efectuat un antrenament de luptă planificat, simulând atacuri asupra unor ţinte aeriene şi terestre, posturi de comandă şi echipamente militare din Kaliningrad, a precizat Interfax.

Ministrul adjunct de externe rus, Alexander Grușko, a avertizat miercuri ţările europene cu privire la orice fel de acţiuni potenţiale împotriva exclavei ruseşti Kaliningrad, spunând că „acest lucru ar însemna să ne jucăm cu focul”, mai notează sursele citate de Mediafax.

YouTube a blocat canalul Dumei de Stat a Rusiei

ACTUALIZARE 17:25 YouTube a blocat canalul Duma TV, care transmite din camera inferioară a parlamentului rus, atrăgând indignarea oficialilor ruși, care au amenințat cu restricții cel mai popular serviciu de streaming din lume, potrivit Reuters.

Canalul Duma TV a fost „închis pentru o încălcare a termenilor și condițiilor YouTube”, se arată într-un mesaj postat pe YouTube.

Organismul de supraveghere a comunicațiilor Roskomnadzor a anunțat că a cerut Google să restabilească imediat accesul la canalul Duma.

„Compania americană de IT aderă la o poziție pronunțat antirusească în războiul informațional declanșat de Occident împotriva țării noastre”, a transmis Roskomnadzor.

Bombardamentele au continuat la Harkov

ACTUALIZARE 15.41 Guvernatorul militar al regiunii Harkov, Oleg Siniehubov, a declarat sâmbătă că forțele ruse au continuat să bombardeze capitala regională Harkov.

„În ultima zi, ocupatorii au lansat aproximativ 50 de proiectile de artilerie, mortiere, tanc și lansatoare de rachete”, a spus guvernatorul, potrivit CNN.

„Infrastructura în (cartierele) Saltivka, Kolodna Hora, Oleksiivka, XTZ (fabrica de tractoare din Harkov) a fost afectată”, a adăugat el.

Rusia anunță că a distrus un depozit de muniție în Ucraina

ACTUALIZARE 14.53 Forțele ruse au distrus un depozit de muniții la Baza aeriană Mirhorod din centrul Ucrainei, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de agenția Interfax, potrivit BBC.

Un avion de luptă MiG-29 și un elicopter Mi-8 al forțelor ucrainene au fost, de asemenea, distruse în urma atacului asupra bazei aeriene din regiunea Poltava, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului rus, Igor Konașenkov.

Guvernatorul regiunii Poltava, Dmitro Lunin, a scris pe rețelele sociale că două persoane au fost rănite, iar baza a suferit „daune importante”.

Cernobîl: Ucrainenii au furat motorină de la ruși

ACTUALIZARE 14.35 Angajații centralei nucleare de la Cernobîl au furat combustibil de la soldații ruși care au ocupat facilitatea, pentru ca generatoarele care suplineau pana de curent să poată funcționa și să păstreze în siguranță combustibilul nuclear uzat, scrie BBC.

Centrala nucleară de la Cernobîl a căzut sub ocupația trupelor ruse din primele zile ale invaziei, iar angajații au trăit sub presiunea constantă de a menține aparatura funcțională, sub amenințarea armei.

„Voiau să știe cum funcționează centrala. Voiau informații despre proceduri, operațiuni și documente. Îmi era frică, deoarece ne puneau mereu întrebări și uneori sub amenințarea forței”, a spus Olexandr Lobada, însărcinat cu siguranța radiațiilor.

Când centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică pentru trei zile, infinerul Valeri Simionov povestește că a trebuit să găsească combustibil pentru a menține generatorul electric în funcțiune și a ajuns să fure motorină de la ruși.

Rusia se va concentra asupra Donbasului și orașelor din sud, atenționează Marea Britanie

ACTUALIZARE 12.50 Serviciul de informații al armatei britanice afirmă cu forțele ruse continuă să se concentreze asupra regiunii Donbas și orașelor Mariupol și Nikolaev din sud, fiind susținute cu atacuri cu rachete lansate de pe mare.

Potrivit raportului zilnic, aceste acțiuni vor primi un sprijin tot mai susținut al forțelor aeriene ruse.

Informațiile britanice mai precizează totuși că încercările rușilor de a stabili un coridor pe uscat între Donbas și Crimeea au fost respinse de ucraineni până acum.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bilanțul pierderilor rusești, estimat de armata ucraineană

ACTUALIZARE 11.50 Pierderile omenești ale forțelor ruse ar fi depășit 19.000 de oameni, potrivit estimărilor armatei ucrainene.  

De asemenea, rușii ar fi pierdut aproape 300 de avioane și elicoptere și peste 700 de tancuri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

CNN: Radiații detectate în încăperile din centala nucleară de la Cernobîl unde au stat soldații ruși

ACTUALIZARE 11.18 Aparatul care măsoară radiațiile a început să țiuie ascuțit când soldații ucraineni au intrat în camera în care au stat rușii cât timp au controlat centrala nucleară de la Cernobîl, indicând un nivel de radioactivitate mai mare decât cel normal, relatează CNN.

Nu există nicio sursă radioactivă vizibilă, însă oficialii ucraineni spun că radiațiile vin de la particulele mici și de la praful pe care rușii le-au adus în clădire.

„Au mers în Pădurea Roșie și au adus material radioactiv pe încălțări. Celelalte zone sunt în regulă, dar radioactivitatea este mai mare aici, pentru că au locuit în această încăpere”, explică soldatul Igor Ugolkov.

Citește și: Germania a început să consolideze adăposturile subterane şi să facă rezerve de criză în caz de război

Scandal politic în Slovacia, declanșat de donarea sistemului antiaerian S-300

ACTUALIZARE 10.53 Decizia guvernului slovac de a livra Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 pentru a putea lupta împotriva invaziei ruseşti a declanşat o luptă politică la Bratislava.

Deşi iniţiativa a adus Slovaciei laude din partea SUA - şi promisiunea sosirii unui sistem de apărare antirachetă Patriot - politicienii din opoziţie şi-au exprimat vineri consternarea faţă de această decizie, spunând că aceasta pune Slovacia în pericol.

Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-300, care a fost dezvoltat în perioada sovietică, foloseşte o tehnologie de ghidare precisă pentru a distruge avioanele sau rachetele inamice.

Fostul prim-ministru şi şef al partidului social-democrat Smer, Robert Fico, a declarat că va solicita o sesiune specială pentru a lua în considerare înlăturarea actualului guvern. Peter Pellegrini, de la Hlas, un alt partid social-democrat, i-a acuzat pe premierul Eduard Heger şi pe ministrul apărării Jaroslav Nad că au minţit poporul slovac, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

El i-a acuzat că au spus ţării timp de săptămâni întregi că Slovacia nu va renunţa niciodată la sistemele sale de apărare antiaeriană, doar că acum toată lumea poate vedea că decizia de a face exact acest lucru a fost luată în secret.

Heger conduce „un guvern de mincinoşi şi de oameni care nu reuşesc să ne protejeze interesele naţionale”, a spus Pellegrini. În timp ce Fico a evidenţiat că sistemul S-300 este crucial pentru protejarea centralelor de energie nucleară şi a siturilor industriale ale Slovaciei.

Investigație pentru crime de război la Bucha

ACTUALIZARE 10.03 În Bucha, investigatorii au început exhumarea cadavrelor din groapa comună, pentru a strânge dovezi despre crimele de război în orașul eliberat, scrie Guardian.

Destruction in Kyiv Oblast, Ukraine - 8 Apr 2022
Investigatorii caută dovezi ale crimelor de război comise în Bucha. Foto: Profimedia

10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor

ACTUALIZARE 9.28 Vicepremierul Ucrainei, Irina Veresciuk, a anunțat că sâmbătă au fost agreate zece coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele asediate, potrivit The Guardian.

Locuitorii din Mariupol pot părăsi orașul inclusiv cu mașinile proprii, a mai spus Irina Veresciuk.

Citește și: Site-uri guvernamentale finlandeze, piratate în timp ce președintele Ucrainei se adresa Parlamentului de la Helsinki

3 mașini au explodat după ce au trecut peste minele lăsate de ruși în Borodianka

ACTUALIZARE 8.51 Trei autoturisme au explodat după ce au trecut peste minele terestre amplasate pe raza localităţii Borodianka de militarii ruşi, a declarat primarul oraşului, Gheorghi Ierko, pentru trimisul special al Agerpres, Cristian Lupașcu.

Prezenţa minelor reprezintă, în momentul de faţă, cel mai mare pericol pentru populaţie.

„Pe noi ne preocupă să curăţăm oraşul şi să deminăm, că acesta este cel mai mare pericol acum. În trei ore am ridicat trei automobile care au trecut peste locuri minate şi acum 15 oameni lucrează la asta şi ne mai vin încă patru brigăzi”, a afirmat Gheorghi Ierko.

Pe raza localităţii au fost identificate, de asemenea, cantităţi importante de muniţie neexplodată sau neutilizată de forţele militare ruse.

Oraşul s-a aflat sub ocupaţia armatei ruse o lună, timp în care circulaţia persoanelor în localitate era interzisă. Pe timpul ocupaţiei, zeci de blocuri, dar şi sute de case din oraş au fost bombardate, iar populaţia a fost supusă unor torturi inimaginabile sau a fost ucisă. Autorităţile estimează că atacul armatei ruse s-ar fi soldat cu zeci sau chiar sute de morţi, însă numărul exact va fi stabilit ulterior. Forţele ruse s-au retras din nord-vestul Kievului în această săptămână.

Citește și: Uniunea Europeană își reia prezența diplomatică la Kiev

Stare de asediu în Odesa

ACTUALIZARE 8.35 Orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, va institui starea de asediu de sâmbătă seară până luni seară, ca măsură preventivă împotriva unui eventual atac cu rachete, după bombardarea gării din Kramatorsk, scrie The Guardian.

Citește și: Soldații ruși au violat minori la Bucha. Comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean cere o investigație ONU

Ucrainenii au capturat de la ruși lansatorul de rachete termobarice și l-au folosit împotriva lor

ACTUALIZARE 8.20 Soldații ucraineni au capturat de la forțele armate ruse lansatorul TOS-1A, care este capabil să tragă rachete termobarice, și l-au folosit împotriva trupelor invadatoare. 

Informația a fost confirmată de Serghei Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare ucrainene din regiunea Odesa.

„Acest armament de producție rusească a fost confiscat de la invadatori în perfectă stare de funcționare, iar acum distruge inamicii!”, a spus Bratchuk.

Citește și: Ursula von der Leyen îi promite lui Zelenski că raportul pentru candidatura Ucrainei la UE va fi gata în câteva săptămâni

132 de civili uciși în orașul Makariv (primar)

ACTUALIZARE 8.00 Forțele ruse au ucis 132 de civili în orașul Makariv, la 30 de kilometri vest de Kiev, thea declarat vineri primarul localității, Vadim Tokar, potrivit CNN.

Aproape întreaga infrastructură a orașului a fost distrusă, a mai arătat primarul, prcizând că blocurile de locuințe au fost bombardate, iar un spital distrus.

„De mai bine de o lună nu avem curent electric, apă, gaze, linii telefonice. Nu avem lucruri de strictă necesitate acasă”, a declarat Vadim Tokar.

Orașul este lovit de o „catastrofă medicală”, după ce toți medici au fost evacuați, a mai adăugat el, avertizîând că localnicii trebuie să fie atenți la minele lăsate în urmă de ruși.

„Zone întregi sunt pline de mine, astfel că mai întâi va trebui să lucrăm la deminarea lor și apoi ne putem apuca de reconstrucția infrastructurii.”

Înainte de invazie, orașul avea 15.000 de locuitori, iar acum au rămas mai puțin de 1.000, a spus primarul, arătând că oamenii încep să se întoarcă acasă.

Estimările preliminare arată că aproximativ 45% din Makariv a fost distrus, a mai declarat Vadim Tokar.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski: „Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică”

ACTUALIZARE 7.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu ucidere a peste 50 de persoane, dintre care cinci copii.

„Ne aşteptăm la o reacţie globală puternică la această crimă de război”, a spus vineri preşedintele ucrainean în mesajul său video zilnic, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

El a reiterat solicitările privind impunerea unui embargo energetic complet asupra Moscovei şi pentru ca băncile ruse să fie complet excluse din finanţele internaţionale.

Exporturile de energie reprezintă o parte importantă din profiturile Rusiei şi determină conducerea de la Moscova să creadă că lumea va ignora crimele de război ale armatei ruse, a mai spus preşedintele Zelenski.

Autorităţile ucrainene afirmă că 52 de persoane au fost ucise şi 109 au fost rănite într-un atac cu rachetă asupra gării din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei, unde mii de oameni aşteptau să fie evacuaţi. Moscova a negat orice responsabilitate.

Liderul de la Kiev a mai declarat că apreciază disponibilitatea UE de a oferi sprijin financiar şi tehnic pentru documentarea şi investigarea crimelor comise de forţele ruse în Ucraina.

În prezent, UE plăteşte aproximativ 15 milioane de euro pe zi pe cărbune, aproximativ 400 de milioane pe gaz şi 450 de milioane pe petrol din Rusia, potrivit think tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles.

zeleski bucha profimedia-0680110945
Volodimir Zelenski a vizitat personal localitatea Bucha Foto: Profimedia Images

Zelenski va răspunde repede la chestionarul privind candidatura la UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să răspundă în termen de o săptămână la un chestionar al Uniunii Europene care serveşte drept bază pentru discuţiile de aderare, transmite dpa.

„Guvernul nostru va pregăti răspunsurile calitativ şi foarte rapid, cred că într-o săptămână”, a afirmat vineri seara preşedintele Zelenski în intervenţia sa video zilnică.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul în timpul vizitei sale de vineri la Kiev.

Ucraina a solicitat aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruse. În prezent, Comisia Europeană examinează această cerere.

Aderarea la UE este un proces lung şi complicat. Chiar dacă Comisia va oferi o evaluare pozitivă, ar putea dura mult timp până la începerea negocierilor de aderare. Von der Leyen a promis totuşi un proces rapid vineri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri