Zece avioane militare chineze au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan în ultimele 24 de ore

Data publicării:
avion militar chinez
Zece avioane militare chineze au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan în ultimele 24 de ore. FOTO: Profimedia Images

Zece avioane militare chineze au traversat linia mediană sensibilă a Strâmtorii Taiwan în ultimele 24 de ore, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan, scrie Reuters.

Miercuri seară, ministerul a raportat o reluare a activităţii militare chineze în strâmtoare, avioanele şi navele de război chineze efectuând "patrule comune de pregătire pentru luptă". Dintre acestea, "11 avioane au trecut linia mediană - o demarcaţie neoficială între China şi Taďwan pe care prima nu o recunoaşte - şi au intrat în zona de identificare a apărării aeriene din sud-vest şi nord (Adiz)", a precizat sursa.

Aceasta este cea mai mare demonstraţie de forţă a Beijingului în jurul insulei de la alegerile prezidenţiale din Taiwan.

Sâmbătă, alegătorii din Taiwan l-au ales preşedinte al arhipelagului pe Lai Ching-te, de la Partidul Democrat Progresist (DPP), care a promis să protejeze teritoriul de "ameninţările şi intimidările" Beijingului.

În ultimii patru ani, China şi-a intensificat activitatea militară în jurul Taiwanului, iar avioanele de luptă şi navele de război chinezeşti operează acum în mod regulat în strâmtoare. 

China, care consideră Taiwan parte integrantă a teritoriului său, a promis să readucă într-o zi insula în componenţa sa, folosind forţa dacă este necesar.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri