Zeci de mii de oameni au protestat la Madrid împotriva amnistiei separatiștilor catalani

Data publicării:
oameni protestează cu steaguri și pancarte la Madrid
40.000 de oameni au manifestat în centrul Madridului împotriva pactelor de investitură ale partidului socialist. Un protest organizat de Partidul Popular, la care au participat lideri precum Mariano Rajoy și Jose Maria Aznar, dar și actualul lider Alberto N Feijoo și populara Isabel Diaz Ayuso. Sursa foto: Profimedia Images

Zeci de mii de oameni au protestat duminică la Madrid împotriva planurilor premierului interimar Pedro Sanchez de a acorda o amnistie separatiștilor catalani, pentru a se menține în funcție după ce nu a reușit să câștige alegerile, transmite CNN.

Fluturând steaguri spaniole, susținătorii Partidului Popular (PP) conservator de opoziție au venit din toată Spania pentru a participa la mitingul de la Madrid. Autoritățile au estimat că au participat 40.000 de oameni la manifestație.

Sanchez, care a ajuns pe locul al doilea la alegerile din iulie, ar putea rămâne în funcție dacă va câștiga sprijinul fostului lider exilat al Cataloniei, Carles Puigdemont, al cărui partid Junts per Catalunya controlează șapte locuri în parlament.

Puigdemont, căutat în Spania pentru tentativa de secesiune a regiunii, a cerut suspendarea acțiunilor din justiție împotriva colegilor separatiști, ca o condiție pentru sprijinul său.

PP protest against the amnesty (17)
sursa foto: Profimedia Images

Alberto Nunez Feijoo, liderul PP care a câștigat cele mai multe voturi pe 23 iulie, a declarat că nu va accepta niciodată cererile de amnistie pentru organizatorii referendumului de independență din 2017 din Catalonia, care a avut loc în ciuda faptului că instanțele au decis că este ilegal.

Retragerea dosarelor penale împotriva separatiștilor ar echivala cu acordarea unei amnistii „a celor care au complotat pentru lovitura de stat”, a spus el susținătorilor la mitingul de la Madrid.

Gregorio Casteneda, 72 de ani, pensionar, a călătorit din Santander, pe coasta de nord a Spaniei, pentru a-și arăta opoziția față de orice amnistie.

„Nu sunt în favoarea guvernului pe care îl avem. Pentru mine, acesta este un dezastru pentru că va diviza Spania total”, a declarat el pentru Reuters.

Sanchez a organizat duminică propriul miting politic la Gava, lângă capitala regională a Cataloniei, Barcelona. El nu a menționat o amnistie, dar a spus că socialiștii vor să vindece diviziunile sociale din cauza crizei catalane.

„Încercăm să întoarcem pagina”, le-a spus el suporterilor.

În 2021, Sanchez a acordat grațiere celor nouă separatiști închiși pentru rolul lor în promovarea independenței.

Feijoo va încerca să devină prim-ministru pe 27 septembrie, dar șansele lui de a câștiga sunt văzute ca fiind mici, deoarece PP se opune oricăror concesii față de separatiști. Dacă Feijoo eșuează, Sanchez va avea șansa să vadă dacă poate obține sprijin.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri