Live Text Ucrainenii obțin victorii importante în Harkov. Rușii recunosc că s-au retras din Izium, dar susțin că e o „regrupare voluntară”

Data actualizării: Data publicării:
Cel puțin 17 persoane au fost ucise și 42 rănite în două atacuri diferite ale rușilor asupra orașului Harkov. Foto-Profimedia (1)
Atacuri ale rușilor asupra orașului Harkov. Foto-Profimedia

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat vineri că forţele Kievului au recucerit 30 de localităţi de la trupele ruse în nord-estul ţării, unde Moscova a trimis întăriri pentru a face faţă acestei contraofensive. Potrivit estimărilor făcute de Institute for the Study of War, cuceririle teritoriale ale ucrainenilor în regiunea Harkov au ajuns la 2.500 de kilometri pătrați.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Surse media ucrainene: Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, ar fi părăsit regiunea

ACTUALIZARE 23:59 Șeful autoproclamatei Republici Doneţk ar fi părăsit regiunea, în fața contraofensivei fulgerătoare a armatei ucrainene. Informația apare în presa de la Kiev și deocamdată nu este confirmată. Site-ul televiziunii Kanal 24, cel care dă știrea, citează surse din serviciile ucrainene de informații. 

Sâmbătă dimineață, Pușilin postase o înregistrare video în care se deplasează cu mașina într-o direcție necunoscută. El declara că „rămâne în contact”cu administrația de ocupație.

Există informații, tot neconfirmate, că soldații ucraineni ar fi ajuns la aeroportul din Donețk, ceea ce i-ar face pe proruși să părăsească rapid orașul.

Prorușii fug masiv spre Rusia. Punctele de trecere a frontierei sunt supraaglomerate

În orice caz, zona dinspre granița cu Rusia și punctele de trecere ale frontierei sunt tot mai aglomerate și asta o recunosc chiar oficialii ruși.

Liderul partidului Rusia Unită, aflat la guvernare în Rusia, care conduce organisme cvasi-guvernamentale în teritoriile ucrainene ocupate, a anunțat pe Telegram că și-a transferat voluntarii din Balaklia, Kupiansk, Izium și Volceansk la granița cu regiunea rusă Belgorod.

„Refugiații sosesc aici, părăsind masiv regiunea Harkov din cauza intensificării bombardamentelor lansate de naționaliștii ucraineni. Oamenii pleacă cu familiile lor; sunt mulți copii. Acum sunt peste 400 de vehicule la graniță”, a scris liderul partidului Rusia Unită, Andrei Turceak, pe Telegram. 

Iar guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a confirmat că punctele de control de la frontieră încearcă să facă față fluxului tot mai mare de persoane care fug din zona contraofensivei ucrainene.

„Există cozi lungi de mașini civile cu refugiați din Ucraina”, a scris Gladkov pe Telegram. „Au fost deja trimise stații mobile de alimentare și a fost organizată livrarea de alimente și apă în partea Harkovului”, a menționat guvernatorul, relatează „The Washington Post”.

Zelenski: „ Armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele”

Armata Ucrainei a recucerit aproximativ "2.000 de kilometri de teritoriu" în septembrie, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adăugând că armata rusă face o "alegere bună" fugind din faţa contraofensivei Ucrainei care are loc în nord-estul şi sudul ţării, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km de teritoriu", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram. El nu a precizat dacă este vorba despre kilometri pătraţi.

Joi, comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că trupele sale au eliberat peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ocupat anterior.

"În ultimele zile, armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele. La urma urmei, este o alegere bună pentru ei să fugă", a subliniat Volodimir Zelenski. "Nu există loc în Ucraina pentru ocupanţi şi nu va fi niciodată", a adăugat el.

La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, iar săptămâna aceasta a reușit o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov.

Aproximativ 30 de localităţi au fost eliberate, a declarat vineri Volodimir Zelenski, dar sâmbătă au fost adăugate pe listă și altele, odată cu intrarea armatei ucrainene în oraşul Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse. Preluarea sa de către forţele ucrainene ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece oraşul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziţii ruse de pe linia frontului.

Eliberarea unui alt oraş strategic, Izium, a fost confirmată de armata rusă, care a anunţat că îşi retrage trupele pentru a apăra zona separatistă Doneţk.

Moscova cucerise acest oraş după săptămâni de lupte în primăvară, reamintește AFP.

Ministerul rus al Apărării recunoaște retragerea din Izium, dar susține că e o regrupare voluntară

ACTUALIZARE 18.25 Ministerul rus al Apărării a informat sâmbătă despre o ''regrupare'' a forţelor sale din estul Ucrainei pentru a le retrage din regiunea Harkov - unde armata ucraineană desfăşoară o ofensivă de succes - pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, informează AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

''Pentru a atinge obiectivele operaţiunii militare speciale, a fost luată decizia de a regrupa trupele din regiunile Balaklia şi Izium pentru a întări forţele în jurul Doneţkului'', una dintre capitalele separatiste pro-ruse, a precizat ministerul într-un comunicat.

Conform sursei citate, în ultimele trei zile forţele armate ruse ''au anihilat peste 2.000 de combatanţi ucraineni şi străini, precum şi 100 de vehicule blindate şi piese de artilerie''.

Forţele ucrainene înregistrează tot mai multe succese în contraofensiva lor împotriva trupelor ruse, potrivit presei ucrainene şi a unor surse din serviciile de informaţii britanice, a transmis sâmbătă dpa.

Rușii ar fi fugit din Izium

ACTUALIZARE 14.00 Rușii au fugit din Izium, un oraș important din regiunea Harkov. Informația vine de la un cunoscut vlogger rus, care mersese în regiune pentru a face propagandă pentru invazie.

„Izium, regiunea Harkov, Ucraina. Orașul s-a predat”, a scris el pe Telegram.

Un corespondent al publicației Kyiv Independent a scris de asemenea, pe Twitter, că Izium a fost recucerit.

De asemenea, orașul Kupiansk a fost eliberat de ucraineni.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a postat pe Telegram un video în care anunță că steagul ucrainean a fost ridicat și în localitatea Balaklia.

„Băieți și fete din forțele armate, astăzi creați o nouă istorie a Ucrainei libere, suntem mândri de voi. Va urma…”, a scris Sinegubov pe Telegram.

ISW: Ucraina a recuperat 2.500 km2 în Harkov

ACTUALIZARE 10.21 Institute for the Study of War (ISW) estimează că forțele ucrainene au recucerit 2.500 de kilometri pătrați de teritoriu în regiunea Harkov, de la începutul contraofensivei în septembrie.

Ucrainenii ar putea rupe liniile de comunicații ale rușilor în zona Izium, ceea ce ar duce la colapsarea acestui front. 

soldat ucraina harkov profimedia-0721111665
Soldații ucraineni recuceresc Harkovul. Foto: Profimedia

Ministrul german de externe, vizită la Kiev

ACTUALIZARE 10.04 Ministrul de externe german Annalena Baerbock a sosit la Kiev, aceasta fiind a doua vizită în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse în această ţară, la 24 februarie, transmite sâmbătă dpa.

Prezenţa şefei diplomaţiei germane în această ţară are ca scop să arate că „vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât este nevoie - cu livrarea de arme, dar şi de ajutor umanitar şi financiar”, a declarat sâmbătă Annalena Baerbock. 

În afara asistenţei financiare şi militare, Germania intenţionează să ajute Kievul să realizeze operaţiuni de deminare şi „să facă lumină asupra crimelor de război comise, îndeosebi prin trimiterea de experţi, între care şi un procuror”, se mai menţionează în comunicatul citat de AFP.

„Pentru mine, este clar că (preşedintele rus Vladimir) Putin contează pe faptul că suferinţa Ucrainei ne va obosi”, avertizează Baerbock.

Washingtonul acuză Moscova că nu respectă drepturile lui Navalnîi

ACTUALIZARE 07.41 Washingtonul a acuzat Moscova că nu respectă drepturile opozantului rus Aleksei Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin, aflat în închisoare, în special prin faptul că nu îl lasă „să comunice liber cu avocatul său”.

„Statele Unite sunt profund îngrijorate de faptul că guvernul rus interferează în mod arbitrar şi din ce în ce mai mult cu drepturile lui Aleksei Navalnî”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, potrivit Agerpres.

„Autorităţile penitenciare au obstrucţionat pregătirea apărării sale şi capacitatea sa de a comunica liber cu avocatul său”, de exemplu, supraveghind întâlnirile lor sau provocând întârzieri în schimbul lor de documente, a explicat el.

Este „o nouă dovadă de hărţuire motivată politic” care îl vizează pe Aleksei Navalnîi, la fel ca şi „izolarea sa repetată pentru presupuse infracţiuni minore”, a continuat Ned Price, citat de Agerpres.

Acest lucru evidenţiază „frica resimţită de cei care spun adevărul” în Rusia, a conchis el, solicitând încă o dată eliberarea imediată a opozantului.

Joi, Aleksei Navalnîi a spus că a fost privat de conversaţii confidenţiale cu avocaţii săi.

În plus, potrivit acestuia, fiecare document schimbat cu apărarea sa va fi acum supus unei „verificări timp de trei zile” de către administraţia închisorii.

„Într-adevăr, nu a mai rămas nimic, formal, din drepturile mele la apărare, care erau deja destul de iluzorii”, a acuzat el.

Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru încălcarea eliberării condiţionate, fraudă şi sfidarea acuzaţiilor instanţei, pe care le neagă.

Zelesnki: 30 de localități eliberate

„Până în prezent, forţele armate ucrainene au eliberat şi preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov”, la frontiera cu Rusia, a spus Volodimir Zelenski în discursul său video de seară difuzat pe reţelele de socializare, potrivit Agerpres.

În pofida câştigurilor teritoriale ale forţelor ucrainene, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, i-a îndemnat pe locuitorii plecaţi să nu se întoarcă, din cauza lipsei curentului electric şi gazelor în satele recucerite de la ruşi.

La rândul lor, presa rusă a relatat despre desfăşurarea de întăriri în această direcţie, difuzând videoclipuri în care vehicule blindate, obuziere şi camioane circulă în număr mare pe drumuri negeolocalizate. Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la această desfăşurare, mulţumindu-se să enumere, ca în fiecare zi, pierderile grele pe care armata rusă le-ar fi provocat ucrainenilor.

Semn al înaintării ucrainene, autorităţile pro-ruse din teritoriile ocupate în regiune au anunţat vineri că evacuează locuitorii în alte zone aflate sub controlul Moscovei sau în Rusia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri