Video&Foto „Miracolul de la Harkov”. Imagini care arată că ucrainenii au recucerit rapid orașe din regiune, în timp ce rușii se retrag în pripă

Data actualizării: Data publicării:
ramasite de tancuri
Fotografie făcută la Balaklia, în regiunea Harkov, la 10 septembrie 2022. Contraofensiva ucraineană în nord-estul țării dă rezultate peste așteptări Foto: Profimedia Images

Frontul rusesc se prăbușește în regiunea Harkov. Contraofensiva fulgerătoare a trupelor ucrainene a depășit toate așteptările și pare să fi provocat un colaps al trupelor rusești. Forțele Kievului au avansat în câteva zile cât le-a luat rușilor câteva săptămâni. Un jurnalist de la Kiev numește aceste lucruri „Miracolul de la Harkov”.

Imagini apărute pe rețelele sociale arată momentele în care soldații ucraineni urcă din nou pe catarg drapelul ucrainean în orașul Balaklia.

„Am terminat eliberarea Balaklia, primul mare oraș eliberat în timpul ofensivei. Nu este singurul. Începeți ceremonia pentru ridicarea steagului!” - dă ordinul un comandant ucrainean.

Au apărut imagini și din orașul orașul Kupiansk eliberat de ucraineni.

Un blogger rus confirmă că ucrainenii au recucerit orașul Izium: „Schimbăm rapid roata. Trebuie să plecăm din Izium cât putem de repede. Plecăm pe singurul drum pe care îl mai avem”, spune bloggerul rus într-o înregistrare video.

Zeci de mii de soldați ruși au fost puși pe fugă și au fost capturate sute de tone de muniție, proiectile și rachete, plus tancuri, blindate și alte vehicule. Toate par să fi fost abandonate în grabă:

Muniția rusească abandonată la Balaklia, în regiunea Harkov, 10 septembrie 2022 Foto: Profimedia Images
Muniția rusească abandonată la Balaklia, în regiunea Harkov, 10 septembrie 2022 Foto: Profimedia Images

Imaginile video și imaginile din satelit geolocalizate de CNN arată că această contraofensivă ucraineană a implicat atacuri susținute asupra posturilor de comandă, asupra depozitelor de muniție și asupra rezervelor de combustibil aflate mult în spatele liniilor de front. Un oficial american de rang înalt a declarat că forțele ucrainene atacă liniile de aprovizionare rusești, cu intenția de a tăia și izola trupele rusești la vest de râul Nipru.

Avansul rapid de sâmbătă nu s-a încheiat cu Izium, deoarece Ucraina pare să fi deschis un nou front împotriva forțelor rusești la granița dintre regiunile Donețk și Luhansk, iar orașul Lisiceansk - ultimul oraș din regiunea Luhansk care a căzut sub control rusesc în iulie, după săptămâni de lupte intense - este ținta noii ofensive, menționează CNN.

Forţele Kievului au recucerit de la trupele ruse peste 30 de localităţi în nord-estul ţării, printre care orașele Izium și Lîman, zone strategice pentru luptele din Donbas, iar soldați ucraineni ar fi ajuns chiar la periferia orașului Lisiceansk.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă seara că de la începutul lunii, armata sa a recucerit peste 2.000 de kilometri din teritoriul capturat de ruși.

Moscova confirmă retragerea din Harkov, dar spune că era „planificată”

Victoriile ucrainene de lângă Harkov se văd până la Moscova. Oficialii ruși au recunoscut că soldații lui Putin s-au retras din localitățile eliberate de ucraineni, dar, ca și în cazul altor retrageri, au spus că totul a fost planificat. 

„Pentru a atinge obiectivul operațiunii militare speciale de eliberare a regiunii Donbas, a fost luată decizia de a regrupa forțele ruse din Balaklia și Izium, pentru a întări eforturile din regiunea Donețk. Cu acest scop, în ultimele trei zile a avut loc o operațiune de retragere și regrupare a forțelor din Izium-Balaklia”, a declarat Igor Konașenkov, purtător de cuvânt Ministerul rus al Apărării.

Pe de altă parte, chiar și autoritățile separatiste recunosc că este o situație extrem de dificilă.  „Faptul că au rupt liniile noastre de apărare este o victorie semnificativă pentru ei. Asta au vrut să realizeze”, a declarat Vitali Gancev, un oficial din administrația de ocupație.

„O înfrângere majoră”, recunoaște și Igor Ghirkin, un fost comandant al separatiștilor din Ucraina, pe un cont militar prorusesc de pe Telegram.

Prorușii fug masiv spre Rusia. Sute de mașini așteaptă la graniță

În orice caz, zona dinspre granița cu Rusia și punctele de trecere ale frontierei sunt tot mai aglomerate și asta o recunosc chiar oficialii ruși.

Liderul partidului Rusia Unită, aflat la guvernare în Rusia, care conduce organisme cvasi-guvernamentale în teritoriile ucrainene ocupate, a anunțat pe Telegram că „și-a transferat” voluntarii din Balaklia, Kupiansk, Izium și Volceansk la granița cu regiunea rusă Belgorod.

„Sosesc aici refugiați, părăsind masiv regiunea Harkov din cauza intensificării bombardamentelor lansate de naționaliștii ucraineni. Oamenii pleacă cu familiile lor, sunt mulți copii. Acum sunt peste 400 de vehicule la graniță”, a scris liderul partidului Rusia Unită, Andrei Turceak, pe Telegram. 

Iar guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a confirmat că punctele de control de la frontieră nu mai fac față fluxului tot mai mare de persoane care fug din zona unde se desfășoară contraofensiva ucraineană.

„Există cozi lungi de mașini civile cu refugiați din Ucraina”, a scris Gladkov pe Telegram. „Au fost deja trimise stații mobile de alimentare și a fost organizată livrarea de alimente și apă în partea Harkovului”, a menționat guvernatorul, citat de „The Washington Post”.

Oficialii ucraineni au avertizat că oricine a colaborat cu forțele de ocupație ruse riscă să suporte consecințe penale.

Poate avea loc o răsturnare spectaculoasă a cursului războiului?

Răsturnarea uluitoare de sitație nu indică, în sine, o schimbare decisivă a războiului în avantajul Ucrainei. Rusia ocupă în continuare un teritoriu ucrainean extins, inclusiv orașele Mariupol, Melitopol și Herson, iar trupele rusești controlează în continuare puntea terestră pe care și-o dorea Putin către Crimeea anexată ilegal din 2014. Iar sâmbătă după-amiază, Rusia a început imediat să bombardeze cu o ploaie feroce de rachete de mare putere. Dar contraofensiva ucraineană a tăiat liniile de aprovizionare ale inamicului, a adus haos în rândurile rușilor, le-a dat entuziasm ucrainenilor, a obligat autoritățile de ocupație să fugă și i-a înfuriat pe susținătorii Kremlinului, comentează „The Washington Post” într-o corespondență transmisă din regiunea Harkov.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a recunoscut că țara sa este încă departe de a revendica un triumf. „Un semn de victorie pentru mine va fi îmbarcarea într-un avion la Harkov și aterizarea la Mariupol”, a declarat Reznikov într-o conferință de presă susținută în Germania.

La Washington, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării a calificat însă avansul ucrainean drept „foarte încurajator”.

Cel puțin, înaintarea surpriză a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov, după ce săptămâna trecută lansase o contraofensivă separată care a obligat ca mii de soldați ruși să fie trimiși în regiunea sudică Herson, permite armatei ucrainene să ia un avânt în ceea ce devenise un blocaj de artilerie macabru, notează „The Washington Post”.

În același timp, câștigurile teritoriale au avut un cost, recunosc comandanții ucraineni. Anatoli Prihrușa, care conduce o unitate în luptă care a fost implicată în recucerirea orașului Balaklia, a declarat într-un interviu că luptele au fost violente și sângeroase. „Este bine că rușii au fugit, dar am plătit cu multe vieți”, a spus Prihrușa.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri