Zelenski, atac la Scholz că amână să trimită tancuri grele în Ucraina. „Sunt momente când nu trebuie să eziţi”

Data publicării:
olaf scholz si volodimir zelenski la masa, discutii
Olaf Scholz și Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski critică Germania pentru ezitările de a livra tancuri grele pentru Ucraina, afirmând că aceasta „nu este o strategie bună”. Potrivit presei germane, cancelarul Olaf Scholz este dispus să autorizeze trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina cu condiția ca şi SUA să livreze principalele lor tancuri de luptă Abrams.

„Sunt momente când nu trebuie să eziţi sau să te compari. (Cum se întâmplă) când cineva spune «eu voi livra tancuri dacă (şi) altcineva o va face»”, a declarat Volodimir Zelenski joi, într-o videoconferinţă în timpul unui mic-dejun în marja Forumului de la Davos, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele ucrainean făcea referire la informaţii apărute în presă conform cărora cancelarul german Olaf Scholz a spus că nu va livra tancuri grele Ucrainei dacă SUA nu vor livra la rândul lor tancuri Abrams.

Însă Washingtonul nu este gata să furnizeze Ucrainei aceste tancuri de luptă, a declarat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului, justificând acest refuz prin probleme de mentenanţă şi de formare, dar fără a exclude o schimbare a poziţiei americane în viitor.

„Nu cred că aceasta este o bună strategie de adoptat”, şi-a exprimat regretul preşedintele ucrainean vizând Berlinul, care face obiectul unei presiuni în creştere din partea mai multor ţări vecine europene pentru ca să autorizeze livrările de tancuri Leopard, tancuri de luptă foarte puternice.

„Crimeea este pământul nostru”

Orice trimitere de material de război de fabricaţie germană trebuie să primească undă verde din partea Berlinului. Lideri ai Finlandei, Poloniei şi Regatului Unit au îndemnat marţi la o decizie rapidă.

„Obiectivul nostru este de a elibera toate teritoriile noastre”, inclusiv Crimeea anexată de Rusia în 2014, a mai spus Volodimir Zelenski joi, în timpul intervenţiei sale online de la Davos.

„Crimeea este pământul nostru, teritoriul nostru, marea noastră şi munţii noştri. Daţi-ne armele voastre şi noi ne vom recupera pământurile noastre”, i-a îndemnat el pe partenerii săi occidentali.

Această intervenţie a lui Zelenski, a doua la Davos, survine la o zi după prăbuşirea unui elicopter  lângă Kiev ce a dus la moartea ministrului de interne al Ucrainei şi altor 13 persoane.

Întrebat despre ipoteza unui accident, Zelenski a răspuns că „mai multe teorii sunt analizate şi nu sunt autorizat să vorbesc despre diferite ipoteze până la finalul investigaţiilor”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri