Zelenski condiționează discuţiile cu Rusia de retragerea din Ucraina. „Nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii”

Data publicării:
profimedia-0792900637
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-un interviu pentru postul american NBC, că „nu este pregătit” pentru discuţii cu Rusia, cât timp aceasta nu îşi retrage trupele din Ucraina. El a cerut mai mult ajutor financiar din partea SUA și l-a invitat pe fostul președinte Donald Trump în Ucraina.

Statele Unite „ştiu că nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii, pentru că cuvântul lor nu valorează nimic”, a spus Zelenski duminică la postul NBC, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

El a comentat informaţiile potrivit cărora responsabili americani şi europeni au discutat cu guvernul său despre negocieri pentru a se pune capăt războiului cu Rusia.

Declaraţiile sale survin și după ce comandantul armatei ucrainene a afirmat în această săptămână că cele două armate sunt prinse în capcana unui război de uzură şi de poziţii.

„Deocamdată, nu am nicio relaţie cu Rusia, şi ei cunosc poziţia mea”, a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând că „ei trebuie să plece de pe teritoriul nostru şi doar după aceea lumea va putea pune în mişcare diplomaţia”.

Potrivit lui Zelenski, conflictul este într-o „situaţie dificilă”, dar nu într-un impas.

„Pe linia de front, nu este un secret, nu avem apărare aeriană. Din acest motiv, Rusia controlează cerul. Dacă ei controlează tot cerul, noi nu putem să avansăm rapid până când vom avea o apărare aeriană”, a mai spus el.

Zelenski l-a invitat pe Trump în Ucraina

Zelenski a cerut din nou Statelor Unite să crească ajutorul financiar pentru Ucraina, spunând că soldații americani ar putea fi în cele din urmă atrași într-un conflict european mai mare cu Rusia, dacă Washingtonul nu își intensifică sprijinul.

„Dacă Rusia ne va ucide pe toți, va ataca țările NATO și vă veți trimite fiii și fiicele [să lupte]”, a mai afirmat Zelenski, potrivit transcrierii interviului acordat postului NBC, preluat de Reuters.

În același interviu, Zelenski l-a invitat pe fostul președinte american Donald Trump să viziteze Ucraina și să vadă consecințele conflictului inițiat de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022.

Trump, care dorește să fie reales în 2024 și este principalul candidat la nominalizarea prezidențială a partidului său, a criticat dur sprijinul SUA pentru Kiev și a declarat că el ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă ar fi reales.

„Dacă poate veni aici, voi avea nevoie de... 24 de minute pentru a-i explica președintelui Trump că nu poate gestiona acest război”, a spus Zelenski.  „El nu poate aduce pacea din cauza lui Putin.”

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri