Zvonurile abundă după ce Xi Jinping nu și-a mai susținut, în mod neașteptat, un discurs-cheie la summit-ul BRICS

Data publicării:
Xi Jinping și Cyril Ramaphosa
Dictatorul chinez a fost inclusiv decorat de președintele sud-african la summit-ul BRICS. Foto: Profimedia Images

Dictatorul chinez, Xi Jinping, a renunțat în mod neașteptat la a mai susține un discurs programat la un important forum multilateral de afaceri de la summit-ul BRICS din Africa de Sud, de marți, relatează The Guardian.

Xi a ajuns la Johannesburg pentru participarea la summit-ul BRICS, luni seară, în doar cea de-a doua sa călătorie internațională din acest an. Prima a fost în Moscova, în luna martie.

Conform programului de la summit, Xi era așteptat să participe la forum și să susțină un discurs alături de ceilalți lideri, marți. În loc, discursul a fost citit de ministrul său pentru comerț, Wang Wentao.

Xi a apărut, mai târziu, la dineul de la summit dar nu a oferit niciun motiv pentru faptul că a lipsit de la forum. Totul a părut că este o decizie luată în ultimul moment, în condițiile în care articolele din presa de stat și postările de pe rețelele sociale au arătat de parcă discursul ar fi fost susținut de Xi însuși.

Unii comentatori au speculat cu privire la faptul că ceva a fost „ciudat” la Xi, însă o explicație oficială din partea regimului nu va fi dată, cel mai probabil.

Bill Bishop, autor al Sinocism, un newsletter popular despre situația din China, a spus că deja a existat o perioadă lungă în această lună în care dictatorul chinez nu a mai apărut deloc în public, o situație „un pic ciudată”.

„Această decizie de a lipsi de la forum pare chiar mai ciudată. Așa că în absența oricărei informații utile din partea regimului, zvonurile vor circula.

A spune că absența lui Xi este nemaivăzută este puțin, în condițiile în care liderii chinezi nu ratează niciodată evenimente aranjate, precum acesta”, a spus el.

În discursul citit de Wang, au fost făcute numeroase atacuri care s-au vrut „subtile” la adresa Statelor Unite, descriind o țară drept „obsedată de menținerea hegemoniei sale și foarte angrenată în schilodirea piețelor emergent și țărilor în curs de dezvoltare”.

„Oricine se dezvoltă devine ținta lor. Oricine începe să se apropie devine ținta obstrucționismului”, a mai spus Wang în numele dictatorului chinez.

Statele BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud reprezintă în jur de 40% din populația lumii și un sfert din PIB-ul global.

Liderii acestor țări au participat la summit fizic, cu excepția dictatorului rus, care a apărut doar într-un discurs prin videoconferință, în cadrul căruia a fost din nou o sursă de ridicol la nivel internațional.

Putin nu a putut să vină în Africa de Sud din cauza unui mandat de arestare internațional pe numele său, pentru crimele odioase de război comise în Ucraina.  

Citiți și: VIDEO Putin le-a vorbit liderilor BRICS cu altă voce. Discursul liderului de la Kremlin a părut redat în slow motion

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri