HARTĂ Vremea se schimbă radical. Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină

Data actualizării: Data publicării:
ploaie vijelie
Turisti fug de pe plaja in timpul vijeliei pornite in zona plajei Modern, vineri, 14 iulie 2023, in Constanta, Romania. Inquam Photos / Alex Nicodim

Meteorologii anunță temperaturi ridicate, dar și schimbare radicală a vremii în acest weekend. În Est-ul țării vor fi vijelii cu averse, descărcări electrice și grindină, transmite Administrația Națională de Meteorologie.

Administrația Națională de Meteorologie anunță că va fi caniculă sâmbătă în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și sud-estul Moldovei, iar disconfortul termic se va menține ridicat. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Tot sâmbătă, în Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.
Pe parcursul zilei de duminică instabilitatea atmosferică se va manifesta îndeosebi în jumătatea de est a teritoriului.

avertizare meteo - cod portocaliu
În Est-ul țării există posibilitatea producerii de vijelii, cu averse, descărcări electrice și grindină.

În județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj și în zona de munte a județului Vâlcea și Alba vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h) și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...50 l/mp și izolat de peste 70...80 l/mp.

Pentru București, Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea va fi caniculară, disconfortul termic în continuare ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși
pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, dar spre sfârșitul intervalului va prezenta înnorări și va crește probabilitatea pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat. Valorile termice vor fi ușor mai scăzute față de ziua precedentă, astfel maxima va fi de 36...37 de grade, iar minima de 18...20 de grade.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri