Video Mii de protestatari chemați în fața Guvernului. Sindicaliștii au ieșit în stradă nemulțumiți de măsurile fiscal-bugetare

Data actualizării: Data publicării:
proteste
Foto: Captură video Digi24

5.000 de oameni sunt așteptați să protesteze, joi, în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului României, chiar în ziua în care este programată și ședința Executivului. Sindicaliștii au ieșit în stradă, nemulțumiți de noua Lege a Pensiilor și față de unele măsuri din ordonanța creșterilor de taxe. Aceștia spun că eliminarea unor excepții va duce la pensii mai mici și la drepturi încălcate ale salariaților.

„Protestatarii vor reprezenta lucrătorii din structura confederaţiei, silvicultori, ceferişti, poliţişti locali şi poliţişti naţionali, militari în rezervă şi personal contractual, funcţionari publici din MApN, mineri, funcţionari publici, agricultori, personal nemedical şi medical, personal aeroportuar, personal nedidactic etc.”, transmite Confederaţia Sindicală Naţională Meridian,  într-o postare pe pagina de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Principala nemulţumire a organizaţiilor sindicale este legată de Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat de Guvernul României în şedinţa din 9 noiembrie 2023 şi adoptat de Senat în 14 noiembrie 2023, care, „în mod surprinzător abrogă în mod expres, drepturi în vigoare prevăzute în statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferiştilor şi a altor categorii de personal, în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare”.

„Drepturile lucrătorilor stabilite prin Lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi speciale nu trebuie să fie abrogate!”, susţin sindicaliştii.

Potrivit reprezentanţilor Meridian, prin proiectul legislativ promovat „pe repede înainte”, nu se rezolvă problema inechităţilor din sistemul de pensii şi nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă, poliţiştii locali, etc.

„Nerespectarea şi neaplicarea legilor care trebuiau să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi de muncă ale salariaţilor şi pensionarilor, preţurile mari şi inflaţia, lipsa de predictibilitate legislativă pe termen lung şi deciziile contradictorii din ultima perioadă zdruncină încrederea românilor în statul de drept şi se pierde orice speranţă de progres social, dreptate şi şi restabilire a justiţiei sociale în România - stat membru al Uniunii Europene”, au precizat sindicaliştii.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri