Pericolul deepfake înainte de alegeri. Ministrul Digitalizării: Astăzi e un clip amuzant, dar poate să-l afecteze pe un candidat masiv

Data publicării:
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării. Foto: Digi24

Mai multe clipuri deepfake care au în prim plan politicieni s-au viralizat în ultimele luni pe internet. La fel s-a întâmplat și cu un video în care Kalus Iohannis, Marcel Ciolacu și Liviu Dragnea au fost transoformați de inteligența artificială în lăutari. Astfel de videoclipuri, care la început par amuzante, pot afecta însă imaginea politicienilor chiar înainte de alegeri. E avertismentul făcut de Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, la emisiunea "În fața ta".

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării: M-am gândit ce s-ar putea face cu acest instrument pentru că astăzi e un clip amuzant, care pe buzele multora a stârnit zâmbete, dar în același timp, acel instrument, modul în care poate să fie calibrat, poate să aducă cu o zi înainte de alegeri, imaginea unui candidat care să spună, într-un context creat de deepfake, I love Rusia. În clipa respectivă, dacă este promovat și nu este scos de pe o rețea de socializare și îl văd milioane de români, automat poate să-l afecteze pe acel candidat masiv. Important este să găsim pattern-ul. Aceste clipuri amuzante astăzi pot fi ca și tehnologie un tipar în care poți să pui un candidat politic în orice altă ipostază.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri