Poluare masivă în Sibiu. Oamenii sunt sfătuiți să își acopere gura cu o mască sau un fular

Data publicării:
femeie poarta masca poluare aer
Foto: Getty Images

Val de poluare deasupra Sibiului. În ultimele două zile, senzorii unei platforme de monitorizare a aerului au înregistrat valori mult peste limita maximă admisă în majoritatea cartierelor orașului. De vină, spun specialiștii, sunt sistemele de încălzire folosite la capacitate maximă ca urmare a gerului, scrie Turnul Sfatului.

Cele mai însemnate depășiri ale indicelor de poluare PM (particule in suspensie), chiar și de 116 µg/m3 față de maximul admis de 50 µg/m3, s-au înregistrat în zona centrală, dar și în câteva cartiere din oraș.

Principala cauză a poluării din atmosferă o reprezintă sistemele de încălzire din oraș, care funcționează la capacitate maximă în această perioadă geroasă, spun reprezentanții platformei de monitorizare a aerului.

"Nu putem spune că se înregistrează o creștere masivă într-un anumit cartier, în comparație cu alte zone ale Sibiului. Dimpotrivă, situația este destul de omogenă. Practic, fiind ger afară, oamenii ard ce apucă și se încălzesc cu ce pot. Centralele de apartament, sobele, coșurile de fum, toate funcționează din plin. Nu este tocmai o premieră, am mai întâlnit astfel de episoade și în anii anteriori. Noi urmărim și evoluția curenților de aer, situația presiunii atmosferice, și putem spune că persistă un fel de smog deasupra orașului din cauza sistemelor de încălzire. Ar fi indicat ca oamenii să se protejeze puțin zilele acestea când ies afară, acoperindu-și gura cu un fular, ori o mască, dar asta ține de fiecare persoană în parte”, a precizat Tiberiu Mitrea, fondatorul platformei, citat de Turnul Sfatului.

Cel mai probabil, depășiri ale valorilor limită se vor înregistra și în următoarele zile, întreg județul Sibiu fiind sub avertizare cod galben de ger până sîmbătă dimineața.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri