Reacția BOR la decizia Arhiepiscopului Teodosie de a repeta slujba de Paște: Decizia este asumată integral, dar exclusiv, de ierarh

Data publicării:
Lumina Sfanta, impartita de reprezentantii parohiei Iancu Vechi
Foto: INQUAM Photos/Alberto Grosescu

Biserica Ortodoxă Română reacționează la decizia luată de Arhiepiscopia Tomisului de a repeta slujba de Înviere în noaptea de 26 mai. BOR transmite că este o decizie proprie, luată de arhiepiscopie în baza„ principiului autonomiei eparhiale” și că este o decizie asumată integral.

Conform unui comunicat de presă, Biserică Ortodoxă transmite că trebuie respectate reglementările legale aflate în vigoare.

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului comunicată astăzi este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale si asumată integral, dar exclusiv, de ierarh și de acest for bisericesc local. Nutrim speranța că hotărârile comunicate de Arhiepiscopia Tomisului vor putea fi împlinite cu respectarea reglementărilor legale în vigoare. În același timp, reamintim că slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română și că, în ciuda contextului extrem de aspru creat de pandemie, lumina sfântă a ajuns la foarte mulți dintre credincioșii ortodocși. Dumnezeu să sporească această lumină în sufletele noastre ale tuturor!”, se arată în comunicatul de presă.

Arhiepiscopia Tomisului anunță, într-un mesaj pe Facebook, că în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va face o nouă slujbă de Paște, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii „ca în noaptea de Paști”. 

„Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, (...) în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”, se arată în mesajul Arhiepiscopiei.

Conform măsurilor instituite în perioada stării de alertă, bisericile pot organiza slujbe cu participarea credincioșilor în afara lăcașului de cult. Persoanele au acces și în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, cu respectarea distanţei de 2 metri.  Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri