Refugiat în România, ucraineanul Kiril Șevcenko a câștigat argintul pentru România la Europenele de șah

Data actualizării: Data publicării:
Kiril Șevcenko
Refugiat în România, ucraineanul Kiril Șevcenko a câștigat argintul pentru România la Europenele de șah. FOTO: captură Digi24

Un tânăr refugiat din Ucraina este campion la șah pentru România. Kiril Șevcenko are 20 de ani și a câștigat medalia de argint la campionatele europene desfășurate în Serbia.  

Kirill Shevchenko, vicecampion european la șah: "Am învățat să joc șah la o vârstă fragedă, când am dobândit capacitatea de a gândi matematic. Totodată, bunicul meu e matematician și astfel mi-am descoperit pasiunea pentru știință și șah. Mi-a plăcut mereu competiția. Încă simt că atunci când există competiție, când încerci să fii cel mai bun, este cea mai importantă parte din șah, când încerci să îmbini cunoștințele cu talentul."

În toamna anului trecut, destinul lui Kirill s-a schimbat radical. A fugit de bombardamente și a luat viața de la zero în România. Ucraineanul a obținut de curând cetățenia română și a reprezentat România la Campionatele Europene de Șah din Serbia.

Kirill Shevchenko: "A fost a patra oară când am participat la Campionatul European de Șah. Au fost peste 500 de participanți și a fost fascinant pentru mine. N-am început tocmai în forță, dar am recuperat pe parcurs. Cu 2-3 zile înainte n-am putut mânca, eram emoționat, dar a meritat, tot ce-mi doream era să câștig."

A mărturisit că muncește în fiecare zi să-și perfecționeze tehnica, iar când are timp, îi ajută și pe copiii care vor să facă performanță în sportul minții.

Kirill Shevchenko: "Profesional îmi doresc să fiu cel mai bun și îmi doresc să învăț limba română".

Kirill a fost campion european cu echipa Ucrainei în 2021 şi este unul dintre cei mai valoroşi tineri jucători din lume. El a devenit mare maestru în 2017, la doar 14 ani, iar în acest moment, la 20 de ani, este numărul 78 mondial.

Kirill Shevchenko, vicecampion european la șah: "Acum îmi dau seama cât de important este să nu te dai bătut în situațiile dificile, critice, care apar în viață, să crezi că lucrurile bune vor veni și să ai credință în Dumnezeu și totul va fi bine!"

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri