Astronom: Horoscoapele - niște baliverne, o minciună de la un cap la altul

Data actualizării: Data publicării:
mihai dascalu astronom

Nu există o Lună „sângerie”, e un termen „penibil”, iar horoscoapele sunt doar niște „baliverne”, pentru că nu au fost detectate niște energii invizibile de la aștri care ne-ar influența. Prin urmare, și cei care spun că au insomnii atunci când e Lună plină stabilesc o falsă cauzalitate. În cazul lor, probabil că este vorba de o sensibilitate mai mare la lumină, iar sfatul ar fi să-și acopere ochii. Acestea au fost câteva dintre miturile demontate de astronomul Mihai Dascălu în ediția specială pe care Digi24 a transmis-o de la Observatorul astronomic din București cu ocazia eclipsei totale de Lună din noaptea de vineri spre sâmbătă

Teodora Ghenciu, jurnalist Digi24: Există vreo legătură între comportamentul nostru și Lună, în general, Luna plină, în special?

Mihai Dascălu, astronom: Singura influență de la Lună, pe lângă cea mareică, este practic luminozitatea ei în timpul fazei de Lună plină. Dacă ai un cer senin, îți luminează mai bine noaptea. În rest, alte influențe nu există, nu au fost detectate energii invizibile care vin de la aștri și care ne-ar influența, în afară de energia care se transmite prin lumină, prin fotoni, prin radiația electromagnetică. Restul sunt baliverne, de exemplu astrologia, horoscoapele, asta e o minciună de la un cap la altul, dar ține, prinde (la public - n.r.)

Teodora Ghenciu: Și oamenii care spun că se simt într-un anume fel când e Lună plină, că nu dorm?

Mihai Dascălu, astronom: Poate unii oameni sunt mai sensibili la lumină și ar trebui să-și pună ceva pe ochi atunci când se culcă, o soluție foarte simplă. Nu, vorbind și mai serios, chiar nu există radiații, altele decât cele electromagnetice, sau influențe gravitaționale care ne vin de la ceilalți aștri de pe boltă. Nu există o energie astrologică. Nu există! Dacă nu există înseamnă că nu există nici restul.

Oamenii pot spune: uite, s-a întâmplat cum mi-a zis (horoscopul - n.r.). Da, o dată într-un an, se mai potrivesc lucrurile! O coincidență.

Teodora Ghenciu: Pentru dvs. ce înseamnă fenomenul eclipsei totale de Lună?

Mihai Dascălu, astronom: În timpul unei eclipse totale de Lună observăm forma reală a Pământului, deoarece orice corp își trădează forma prin umbra sa. Noi acum vom vedea cum Luna trece printr-o umbră care are un aspect circular, deci Pământul este rotund, asta aviz tuturor celor cu Pământul plat! Dacă Pământul ar fi fost plat, am fi văzut o linie care ar fi trecut peste Lună.

De fapt, în timpul unei eclipse totale de Lună, pe Lună se proiectează toate răsăriturile și apusurile de Soare de pe Pământ și de aceea Luna capătă un aspect mai roșiatic, care poate fi mai închis, mai deschis, în funcție de gradul de poluare în atmosferă.

Citiți și: Care este legătura dintre poluarea atmosferei și culoarea Lunii la eclipsă

Cam de un an de zile în media tot apare termenul de „Lună sângerie”, „Lună portocalie”, „Lună albastră”, „Lună verde și mov”... Ei bine, toate aceste culori date Lunii sunt doar denumiri ce au apărut într-un almanah al fermierilor americani din secolul 19 și care nu au nicio legătură cu aspectul real al Lunii, deci nu sunt culori ale Lunii, iar termenul de „Lună sângerie” este atât de pueril, încât chiar este penibil că se folosește! Până unde vom ajunge? Să considerăm o rachetă o căruță care are niște chestii cu foc, care de foc? Deci nu există o Lună sângerie!

Urmăriți mai jos întreaga ediție specială de la Digi24 transmisă în timpul eclipsei de Lună:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri