Sari la conținut
News Alert

O mașină doar pentru pizza

A fost supranumit bat-mobilul iubitorilor de mozzarella. E mașina la care lanțul de restaurante Domino lucrează de patru ani. DXP e numele oficial. Vine de la Delivery Expert și are în arsenal toate cele necesare pentru a livra la ușa clientului o pizza abia scoasă din cuptor. Asta fiindcă chiar are un cuptor. În el încap opt pizza și e proiectat să reziste la minim zece mii de deschideri ale ușii.

Dacă ideea prinde, băieții de la pizza pot scăpa în sfârșit de gențile izoterme. Doar că au de condus o mașină care abia de mai arată a mașină. S-a plecat de la un simplu Chevrolet Spark. S-a ajuns la o bucătărie pe roți. La ea au lucrat Roush Enterprises, care dezvoltă platforma vehiculului autonom Google și Local Motors, care a construit în trecut mașini printate 3D. Însă, în final, mașina e fructul imaginației oamenilor de rând, fiindcă Local Motors a apelat la ideile străinilor de pe internet.

Pe o platformă de crowdsourcing compania a organizat un concurs pentru conceptul perfect de design. Reconfigurarea e atât de drastică încât pe interior singurul lucru care ramâne din Spark e scaunul șoferului.

Ca sarcină de serviciu acesta trebuie să iubească enorm pizza, fiindcă e practic înconjurat de spații de pus mâncare, de depozitat ketchup și răcoritoare. Pentru a evita accidentele, toate suprafețele sunt antiaderente și gândite să fie ușor de curățat.

Mașina însă nu e gândită doar să le aducă clienților pizza caldă, ci să le aducă și celor de la Domino's un plus de imagine. Sub Spark-ul modificat au fost montate lumini care proiecteaza pe asfalt logo-ul Domino's. Funcționează practic ca o reclamă mobilă, care pe deasupra mai ține și pizza caldă.

Mașina e o încercare de a echilibra lipsa de imaginație a rețetelor, de care mulți clienți se plâng. E totodată o modalitate de a întări brandul în condițiile în care apetitul americanilor pentru pizza a aglomerat puternic piața. Sunt o sută de astfel de mașini în producție și până la finele anului ele vor livra pizza abia scoasă din cuptor clienților din orașe precum Boston, Detroit și New Orleans.