Chatbotul Gemini nu va răspunde la întrebări despre alegerile electorale din 2024. Anunțul făcut de Google

Data publicării:
gemini
Google își propune să evite mai multe controverse cu privire la tehnologia AI. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Google a confirmat într-o postare pe blogul companiei că restricționează întrebările legate de alegerile electorale din 2024 pe care utilizatorii le pot adresa chatbotului său de Inteligență Artificială (AI) Gemini, scrie BBC.

Google a transmis că măsura a fost implementată deja în India, care va organiza alegeri începând din aprilie.

„Sprijinirea alegerilor este o parte esențială a responsabilității Google față de utilizatorii noștri și de procesul democratic. Cu milioane de alegători eligibili din India care se îndreaptă la urne pentru alegerile generale din următoarele luni, Google se angajează să susțină procesul electoral prin oferirea de informații de înaltă calitate alegătorilor, protejând platformele noastre de abuz și ajutând oamenii să navigheze prin conținutul generat de inteligență artificială”, transmite Google.

Anunțul vine în timp ce compania își propune să evite mai multe controverse cu privire la tehnologia AI.

Gemini este în esență versiunea Google a chatbot-ului viral ChatGPT. Poate răspunde la întrebări sub formă de text și poate genera și imagini.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru BBC că cea mai recentă mișcare face parte din planurile anunțate anul trecut privind abordarea alegerilor.

„Așa cum am spus în decembrie anul trecut, în pregătirea pentru numeroasele alegeri care au loc în lume în 2024 și dintr-o abundență de precauție, restricționăm tipurile de întrebări legate de alegeri”, a spus acesta.

Alegerile urmează să aibă loc anul acesta în țări din întreaga lume, inclusiv SUA, Marea Britanie, România și Africa de Sud.

Cum răspunde Gemini la întrebările despre alegerile din România - experiment

Am întrebat chatbotul Gemini „pe cine trebuie să votez la alegerile locale din România”.

Răspunsul a fost: „Din păcate, nu vă pot spune pe cine să votați la alegerile locale din România. Decizia de a vota este una personală și ar trebui să se bazeze pe propriile convingeri, valori și priorități”. Apoi a urmat un șir de sugestii pentru resurse care să ajute la o „decizie informată”.

experiment gemini
captură foto Gemini

Am întrebat chatbotul și despre părerea sa despre „femeia independentă” care va deschide lista alianței PSD-PNL la alegerile europarlamentare și Gemini a răspuns că încă învață cum să răspundă la această întrebare.

experiment chatbot gemini
captură foto Gemini

Îngrijorări cu privire la dezinformare prin platformele cu AI generativă

Evoluțiile în inteligența artificială generativă au ridicat îngrijorări cu privire la dezinformare și au determinat guvernele din întreaga lume să treacă la reglementarea tehnologiei.

În ultimele săptămâni, India le-a transmis companiilor de tehnologie că au nevoie de aprobare înainte de a lansa instrumente AI care sunt „nefiabile” sau care sunt testate.

În februarie, Google și-a cerut scuze după ce generatorul de imagini AI lansat recent a creat o imagine a Părinților fondatori din SUA, care includea în mod inexact un bărbat de culoare.

Gemeni a generat imagini eronate și cu soldați germani din al Doilea Război Mondial, prezentând un bărbat de culoare și o femeie asiatică.

De asemenea, Google a „oprit” imediat instrumentul, scriind într-o postare pe blog că „a ratat marcajul”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri