China și-a finalizat propriul sistem de navigație prin satelit: Beidou a fost gata în 26 de ani și este un concurent pentru GPS

Data publicării:
Satelit pe orbita terestră.
Satelit pe orbita terestră. Foto: Getty Images

China a lansat ultimul satelit din sistemul de navigație Beidou, finalizând astfel un nou rival pentru sistemul GPS și intrând în grupul restrâns de țări care dețin propriul lor sistem global de navigație prin satelit, informează CNN.

În prezent, există patru astfel de sisteme: GPS (SUA), GLONASSN (Rusia) Galileo (UE) și acum Beidou (China). India și Japonia operează sisteme asemănătoare, dar de dimensiuni reduse.

Sistemul american GPS este cel mai cunoscut, fiind folosit în diverse cazuri, de la aplicații de navigație la monitorizarea avioanelor și a navelor.

Beidou este sistemul alternativ dezvoltat de China. Este denumit după cuvântul chinezesc pentru constelația Carul Mare și fost finalizat în aproape 26 de ani.

Într-un articol publicat marți în People Daily, publicația loială Partidului Comunist, rețeaua Beidou a fost descrisă ca "aparținând întregii lumi și omeniri".

China speră că Beidou ar putea fi un concurent pentru GPS, însă sistemul american încă deține supremația absolută, a spus Song Zhongping, un expert militar chinez.

Specialiștii susțin că efortul Chinei pentru un nou sistem de navigație s-a datorat și dorinței de a-și reduce dependența de sistemul american GPS, în special când vine vorba de forțele armate.

Istoria sistemului GPS

Statele Unite ale Americii și Rusia au început să construiască sisteme de navigație prin satelit în timpul Războiului Rece. Sistemul GPS a fost propus de Departamentul Apărării din SUA în 1973, în timp ce lucrul la sistemul rusesc GLONASS a început 6 ani mai târziu, în 1979. Ambele sisteme au fost declarate "complet operaționale" în 1995.

Aceste sisteme folosesc patru sateliți în același timp pentru a măsura distanța pe care trebuie să o parcurgă un semnal pentru a atinge un punct de pe Pământ - spre exemplu, un telefon mobil - pentru a calcula exact unde se regăsește acel punct pe hartă.

China a început să-și construiască propriul sistem de navigație prin satelit în 1994. Proiectul european Galileo a început mult mai târziu, însă rețeaua UE ar urma să devină funcțională până la finalul anului 2020.

Sistemul american (GPS), cel rusesc (GLONASS) și acum cel chinezesc (Beidou) sunt total sau parțial deținute și operate de forțele armate, explică Song Zhongping. Sistemul european Galileo este singurul sistem civil. Fiecare dintre cele patru de mai sus folosește cel puțin 20 de sateliți.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri