UE își va lansa în spațiu sateliţii Galileo cu ajutorul companiei SpaceX

Data publicării:
Racheta Falcon 9 a SpaceX.
Racheta Falcon 9 a SpaceX. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu pentru lansarea a patru sateliţi de navigaţie Galileo cu ajutorul rachetelor Falcon 9 ale companiei americane SpaceX, au anunţat marţi oficialii europeni. Este cel mai recent semnal al presiunii cauzate de existenţa unui deficit al Uniunii Europene în ceea ce priveşte capacitatea sa de lansări spaţiale, potrivit Reuters.

Acordul vizează două lansări programate să aibă loc în aprilie şi iulie anul viitor, fiecare dintre ele urmând să transporte pe orbită doi sateliţi, a anunţat Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţă Internă, în faţa jurnaliştilor reuniţi la Sevilla, la finalul unor discuţii ministeriale purtate în cadrul UE despre competitivitatea din sectorul spaţial, potrivit Agerpres.

Planul face obiectul unor autorizaţii legate de protecţia sateliţilor, care fac parte dintr-un sistem european sensibil, ce include un semnal securizat şi reprezintă totodată o alternativă publică la sistemul american de poziţionare globală (GPS).

Thierry Breton a declarat într-o conferinţă de presă că acest contract provizoriu cu SpaceX a fost semnat pentru suma de 180 de milioane de euro.

Amânările înregistrare de proiectul lansatorului spaţial Ariane 6, menţinerea la sol a mai micului lansator italian Vega-C după o lansare eşuată în 2022 şi pierderea accesului la rachetele ruseşti Soiuz din cauza războiului din Ucraina au lăsat Europa cu un deficit în ceea ce priveşte capacitatea sa de a lansa vehicule în spaţiu.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA), din care fac parte 22 de ţări, inclusiv majoritatea statelor din UE, s-a orientat anul trecut spre compania SpaceX a miliardarului Elon Musk pentru a lansa telescopul ei spaţial Euclid, conceput pentru a examina dovezile despre existenţa materiei întunecate şi a energiei întunecate din Univers. Primele imagini obţinute de telescopul Euclid au fost publicate marţi.

În 2024, compania privată americană SpaceX va lansa şi sonda ştiinţifică europeană Hera, considerată o continuare a misiunii DART lansate de NASA, care a reuşit anul trecut să modifice traiectoria unui satelit al unui asteroid în cadrul primului test al unui viitor sistem de apărare planetară.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri