Creșterea numărului de bărbați cu iubite și partenere de viață virtuale cu AI amenință natalitatea

Data publicării:
aplicație pe un smartphone
Bărbații spun că au mai puțini prieteni apropiați decât femeile, lucru care s-a agravat în timpul pandemiei. Sursa foto: Profimedia Images

Creșterea numărului relațiilor cu iubite cu inteligența artificială (AI) înrăutățește singurătatea masculină și riscă să ruineze o generație de bărbați, spune Liberty Vittert, o profesoară de știință a datelor la Olin Business School, notează Business Insider.

Liberty Vittert își întreabă mereu clasa ei de studenți, în majoritate cu vârste de 18 ani, ce aplicații de social media folosesc la începutul anului.

Ea spune că întrebarea o ajută să evalueze ce este popular în rândul tinerilor. Așa că, atunci când unul dintre studenții ei de sex masculin a spus că are o prietenă AI, a fost surprinsă.

„M-a surprins că a recunoscut și a spus-o atât de deschis”, a spus ea pentru Insider. „Bănuiesc că prietenele AI există de ceva vreme, dar au devenit din ce în ce mai populare, așa că oamenii sunt dispuși să vorbească despre ele.”

Partenerele virtuale cu AI au fost în creștere de la pandemie

Replika, o aplicație populară care oferă parteneri digitali bazați pe inteligență artificială, a crescut în popularitate în ultimii ani. Aplicația a atins peste 10 milioane de utilizatori în 2022, după ce a înregistrat o creștere de 35% în timpul pandemiei globale.

În ultimul an, mai mulți utilizatori Replika au raportat că sunt îndrăgostiți, implicați într-o relație exclusivă sau chiar căsătoriți cu partenerii lor AI.

În mai, când Caryn Marjorie și-a creat o versiune AI, care a fost concepută pentru a fi o prietenă virtuală, a fost inundată de abonați dispuși să plătească pentru a avea o relație cu botul. În decurs de o săptămână, a avut 1.000 de abonați plătitori și o listă de așteptare de peste 15.000 de persoane.

„Prietenele AI distrug o întreagă generație de bărbați”

Vittert și-a publicat gândurile despre acest fenomen într-un articol de opinie din publicația The Hill intitulat „Prietenele AI distrug o întreagă generație de bărbați”. Articolul a teoretizat că următorul pas este o prietenă cu inteligență artificială care poate „întâmpina toate nevoile tale”.

„Nu este o prietenă virtuală, este o prietenă care prin definiție învață de la tine, ce îți place și ce nu-ți place”, a spus ea. „Iubita cu inteligență artificială nu are niciodată o zi proastă, așa că acești bărbați au aceste relații perfecte și nu trebuie niciodată să se confrunte cu suișurile și coborâșurile unei relații reale.”

Vittert spune că însăși natura unei iubite AI poate determina bărbații să aleagă roboții în detrimentul unei relații reale, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la mai mulți bărbați singuri și ar putea afecta natalitatea.

În timp ce partenerii virtuali pot fi o formă de companie, aceștia pot, de asemenea, izola oamenii

„Aceste prietene cu inteligență artificială permit această epidemie tăcută de singurătate pe care am văzut-o în rândul bărbaților tineri”, a spus ea, subliniind proporția mai mare de bărbați singuri decât de femei în SUA.

„Vedem că femeile spun mereu că au mai mulți prieteni apropiați sau au grupuri mai largi de prieteni”, a spus Vittert. „Nu par să fie la fel de vulnerabile din punct de vedere psihologic la acest stil de viață cu AI ca bărbații.”

Datele de la Pew Research Center au arătat că în 2022, 34% dintre femei erau singure, fără prieteni, comparativ cu 63% dintre bărbați. De asemenea, bărbații raportează că au mai puțini prieteni apropiați decât femeile, lucru care s-a agravat în timpul pandemiei.

„Prevalența acestor prietene AI a crescut atât de dramatic în ultimii doi ani”, a spus Vittert. „De asemenea, avansează rapid. Trecem de la prietenele cu inteligență artificială cărora le trimiți mesaje la cele cu care poți trimite poze. Există acest amestec mult prea rapid de fizic și emoțional.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri