De ce alunecăm pe gheață?

Data publicării:
presursa gheata

Câți dintre noi nu ne-am întrebat la un moment dat de ce alunecăm pe gheață?! Răspunsul este mai complicat decât ne-am fi așteptat. Iată ce explicație are fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”:

Cristian Presură: „Gheața are deasupra ei un strat foarte subțire de apă pe care alunecăm. Stratul se formează prin topirea gheții. De exemplu, dacă stăm pe gheață apăsăm cu toată greutatea noastră pe ea. Din cauza presiunii, temperatura de topire a gheții scade, iar gheața ajunge să se topească puțin. La fel când ne dăm cu patine. Datorită frecării, producem căldură, așa cum producem atunci când ne frecăm mâinile. Din cauza căldurii, gheața iarăși începe să se topească.

Totuși, secretul este altul, așa cum ne spun niște cercetători olandezi.

Ei ne atrag atenția că moleculele de apă de deasupra gheții sunt îndepărtate unele de celelalte așa cum sunt aceste bomboane și tot așa cum bomboanele ajung să se rostogolească, la fel și moleculele de apă ajung să se rostogolească sub greutatea noastră ca niște bile de rulmenți” (vezi demonstrația în video).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri