De ce ne „curentăm” unii de alții?

Data actualizării: Data publicării:
presura

Ați observat că, de multe ori, atunci când punem mâna pe unele obiecte ne curentăm? Fenomenul unei mici descărcări electrice apare uneori când atingem alte persoane. Ce se întâmplă, de fapt, ne explică fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.

Cristian Presură: „Suntem înconjurați de atomi. Dacă două obiecte se freacă, unii atomii se sparg și eliberează electronii din ei. Când mergem în cameră, de exemplu, picioarele se freacă de covor și sparg atomii de acolo. Se eliberează electroni din atomi, iar o parte din ei ajung pe corpul nostru. Noi îi purtăm fără să știm. Spunem că am căpătat sarcină electrică sau că am acumulat potențial electric. Când atingem clanța de la ușă, se întâmplă ceva special. Clanța este conductoare, iar electronii sar pe clanță, pentru a ajunge mai târziu jos pe podea, la atomii care au electroni lipsă. Se produce un curent electric de scurtă durată, pe care noi îl simțim ca un șoc. La fel se întâmplă dacă atingem o altă persoană, pentru că și corpul uman este conductor, fiind format din apă.

Interesant, nu ne curentam pe o zi ploioasă. De ce? Pentru că sarcina electrică acumulatata este disipată repede la podea de apă, care este conductoare”.

Alte fenomene fizice explicate de Cristian Presură găsiți AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri